Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 11:02
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Επιτρέπει στα ζευγάρια να κάνουν και τρίτο παιδί

Κίνα: Επιτρέπει στα ζευγάρια να κάνουν και τρίτο παιδί

Τέλος στην πολιτική των δύο παιδιών δίνει η Κίνα, επιτρέποντας στα ζευγάρια να κάνουν έως τρία παιδιά.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, η αλλαγή της πολιτικής εγκρίθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, εμφάνισαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού κατά 0,53% τα τελευταία δέκα χρόνια, έναντι 0,57% που ήταν τη δεκαετία του 2000. Ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται στα 1,41 δισ. άτομα.

Η Κίνα αναμορφώνει με αργές κινήσεις την πολιτική γεννήσεών της, η οποία για πολλά χρόνια ανάγκαζε τις περισσότερες οικογένειες να κάνουν μόνο ένα παιδί. Το δεύτερο παιδί επιτράπηκε το 2016. Όμως, αυτό δεν βοήθησε ιδιαίτερα να αντιστραφεί η μείωση στους ρυθμούς των γεννήσεων, επομένως, η περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής ενδεχομένως να μην έχει χειροπιαστά αποτελέσματα.

Πέρυσι, στην Κίνα γεννήθηκαν μόνο 12 εκατ. παιδιά, τα λιγότερα από το 1961.

Η μείωση του ρυθμού των γεννήσεων σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Κίνας σύντομα θα αρχίσει να συρρικνώνεται. Το Bloomberg υπολογίζει ότι η αύξηση του πληθυσμού θα κορυφώσει πριν από το 2025.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού της Κίνας αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η Κίνα δεν θα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ, ώστε να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έως το 2050, έχει προβλέψει η Capital Economics. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης της παραγωγικότητας και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα καταδικάσουν την Κίνα να είναι Νο2 για πάντα, τονίζει ο οίκος σε πρόσφατη ανάλυσή του

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News