Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 14:17
BUSINESS & FINANCE

BofA: Τρεις λόγοι για τους οποίους οι αγορές θα ανέβουν και άλλο

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος βλέπει τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη Stoxx 600 στις 460 μονάδες έως τον Αύγουστο

BofA: Τρεις λόγοι για τους οποίους οι αγορές θα ανέβουν και άλλο

Η κορύφωση του κύκλου πλησιάζει, προειδοποιούν οι αναλυτές της Bank of America, όμως θεωρούν ότι είναι νωρίς ακόμα για να πάρουν οι επενδυτές αμυντικές θέσεις. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος βλέπει τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη Stoxx 600 στις 460 μονάδες έως τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου της τάξης του 5%.

Η Bank of America πιστεύει ότι το momentum της αμερικανικής οικονομίας είτε κορυφώνει τώρα ή πρόκειται να κορυφώσει σύντομα. Ο αμερικανικός δείκτης PMI έφτασε τον Μάιο στο ιστορικό υψηλό του 67, επίπεδα τα οποία «δείχνουν» ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 11%, δηλαδή υψηλότερα από το υψηλό του 10% που περιμένει ο οίκος για το β΄  τρίμηνο του έτους.  

Εάν η αμερικανική ανάπτυξη βρίσκεται κοντά στα υψηλά της, αυτό έχει μεγάλη σημασία για τις αγορές. Γιατί όπως εξηγεί η Bank of America,  η καλύτερη στιγμή για να τοποθετηθεί κάποιος στις μετοχές είναι όταν το momentum της ανάπτυξης πιάνει «πάτο» και οι δείκτες PMI αρχίζουν να ανακάμπτουν (όπως συνέβη το β΄ τρίμηνο του 2020). Αντίθετα, η καλύτερη στιγμή για να γίνεται κάποιος απαισόδοξος για τις αγορές είναι όταν οι PMIs είναι υψηλά και αρχίζουν να πέφτουν.

Έτσι, παρότι ο οίκος θεωρεί ότι η κορύφωση του κύκλου δεν απέχει πολύ, εντούτοις εκτιμά δεν είναι ακόμα ώρα να γυρίσει κάποιος την πλάτη του στις αγορές. Και αυτό για τρεις λόγους:

–          Το σημερινό πολύ ισχυρό momentum της ανάπτυξης δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα στις τιμές των μετοχών. Η Bank of America προβλέπει ότι ο αμερικανικός PMI θα κορυφώσει στο 65 τον Ιούνιο και ο παγκόσμιος στο 59 τον Αύγουστο. Αυτοί οι PMI θα δικαιολογούσαν περαιτέρω υπερ-αποδόσεις για τον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο και τις ευρωπαϊκές κυκλικές εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές, όπως είναι τα πολυτελή είδη και τα υλικά κατασκευών, καθώς και περαιτέρω υπο-αποδόσεις για τις αμυντικές μετοχές.

–          Ο PMI της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται κατά τους επόμενους μήνες, καθώς στο 58, είναι χαμηλός σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η BofA βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου για τον PMI της Ευρωζώνης έως τα ιστορικά υψηλά του 62 τον Αύγουστο ή και ακόμα υψηλότερα. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εξηγούν ότι ο Stoxx 600 έχει περιθώρια ανόδου τουλάχιστον 5% έως τις 460 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ κάθε 3 επιπλέον μονάδες που ενισχύεται ο PMI προσθέτουν 5% στην δίκαιη αποτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών.

–          Οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, επιβαρύνοντας τις αμυντικές μετοχές. Η υψηλή ανάπτυξη, ο αυξημένος πληθωρισμός και η στροφή από τη νομισματική στη δημοσιονομική χαλάρωση «δείχνουν» περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες. Αυτό θα δικαιολογούσε περαιτέρω υπο-αποδόσεις 10% στους αμυντικούς κλάδους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News