Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 13:07
BUSINESS & FINANCE

Δίχως τέλος η αιμορραγία για την τουρκική λίρα

Στις 10,4 λίρες η ισοτιμία με το ευρώ

Δίχως τέλος η αιμορραγία για την τουρκική λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίζεται» η τουρκική λίρα, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σ’ ένα καθοδικό σπιράλ εξελίξεων, από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό έως την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων.

Ενδεικτικά, το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρεί κατά 1,1% και φθάνει στις 8,5981 λίρες ανά δολάριο, το οποίο είναι το χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και έναντι του ευρώ, με τη λίρα να καταγράφει πτώση κατά 0,5% και να κατρακυλά στο επίπεδο των 10,4 λιρών ανά ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρά τις πρόσφατες αλλαγές στη διοίκηση, διατήρησε αμετάβλητο στο 19% το βασικό επιτόκιο, υπό τον φόβο νέας αύξησης του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται σταθερά σε διψήφια επίπεδα.

Το τελευταίο τρίμηνο, εξάλλου, ο νόμισμα έχει απολέσει το 13% της αξίας του, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο μια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ανακόψει τις πτωτικές πιέσεις στη λίρα. Ωστόσο, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης, κατ’ απαίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύσκολα θα προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 17,14%, καταγράφοντας άνοδο για 7ο διαδοχικό μήνα, ως απόρροια του ενισχυμένου ενεργειακού κόστους. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι μικρότερο από 2%, γεγονός το οποίο καθιστά άκρως ευάλωτο το τουρκικό νόμισμα.

Οι πιέσεις κλιμακώνται ακόμη περισσότερο κι από την αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, μια εξέλιξη η οποία παγίως επιδεινώνει το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές, δεδομένης της έκθεσής τους στο αμερικανικό δολάριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News