Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 08:35
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: Επικυρώθηκε και από τα 27 κράτη-μέλη

Ταμείο Ανάκαμψης: Επικυρώθηκε και από τα 27 κράτη-μέλη

Με την έγκριση από τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας του ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χθες Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επικύρωσης του προγράμματος στήριξης ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υπέρβαση των συνεπειών της πανδημίας.

«Με τις θετικές ψήφους των κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Πολωνίας (…) τα 27 κράτη-μέλη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις, που αναμένεται μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσουν προγράμματα επενδύσεων των κρατών-μελών στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης, προβλέπεται να γίνουν στα τέλη του Ιουλίου.

Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι υπογράμμισαν τη χρησιμότητα του να καταστεί το Ταμείο Ανάκαμψης ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. «Οι σκέψεις σου, οι οποίες είναι και δικές μας σκέψεις για την ενδεχόμενη δυνατότητα το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένας σταθερός, ένας μόνιμος θεσμός, ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό προϋποθέτει φυσικά -όπως σωστά είπες- ότι τα κράτη-μέλη θα αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο κ. Σασόλι επισήμανε πως «η κρίση που βιώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμασταν» εκφράζοντας την ικανοποίηση για την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη «ότι θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό αυτού του είδους τα εργαλεία να καταστούν σταθερά και μόνιμα». «Γιατί αν είναι επαρκή και χρήσιμα για τους 15 αυτούς μήνες κρίσης θα μπορούν να είναι και για το μέλλον και πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News