BUSINESS & FINANCE

Πόσο υποχώρησε η κίνηση στην Αττική Οδό

Σε ποσοστό 28% υποχώρησε η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2020 (yoy), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της Ελλάκτωρ στην, προ ημερών, τηλεδιάσκεψη αναλυτών. Ωστόσο, από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα, σε ετήσια βάση σύγκρισης, η μείωση της κίνησης περιορίζεται σε 0,1%, επειδή το lockdown επηρέασε την κυκλοφορία στον οδικό άξονα, πολύ λιγότερο, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.

Στις αρχές της χρονιάς, σε εβδομαδιαία βάση, η κίνηση στην Αττική Οδό είχε βρεθεί σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, έχοντας διαμορφωθεί σε 70 χιλ. οχήματα, ενώ σήμερα ανέρχεται σε 225 χιλ. οχήματα και βαίνει αυξανόμενη.

Ωστόσο, η υποχώρηση της κίνησης το πρώτο φετινό τρίμηνο, έναντι του αντίστοιχου του 2020, έχει επίδραση στην λειτουργική κερδοφορία από παραχωρήσεις (Ebitda), η οποία διαμορφώθηκε σε 19,5 εκατ. ευρώ από 31,3 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος του 2020.

Πόσο υποχώρησε η κίνηση στην Αττική Οδό-1
Πηγή: Ελλάκτωρ

Η αύξηση κεφαλαίου

Κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, η διοίκηση της Ελλάκτωρ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Όπως εκτίμησε, μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη διαδικασία να αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί, με την είσοδο στο Χ.Α. των νέων μετοχών, ύστερα από περίπου ένα μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο.

Μετά την εξασφάλιση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ, στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί ο κλάδος της κατασκευής με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα η δραστηριότητα της κατασκευής βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο τρίμηνο τα Ebitda της κατασκευής ανήλθαν σε -10 εκατ. ευρώ από -1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News