Business & Finance Πέμπτη 27/05/2021, 08:49
BUSINESS & FINANCE

Σιγκαπούρη: Γιατί έχει γίνει το νέο hot-spot των πλουσίων

Παραγγελίες Bentley αξίας 1,1 εκατ. δολ. μέσω Facebook

Σιγκαπούρη: Γιατί έχει γίνει το νέο hot-spot των πλουσίων

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Σιγκαπούρη; Για τους πολύ πλούσιους, η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εν μέσω της πανδημίας, ολοένα και περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια συρρέουν στην πόλη, όπου οι πωλήσεις Bentley έχουν εκτιναχθεί και οι τιμές στα ακίνητα έχουν εκτοξευθεί.

Ο έμπορος Ι.Χ., Κεθ Οχ, έλαβε προσφάτως ένα μήνυμα στο Facebook, το οποίο στην αρχή δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν αληθινό. Ένας Κινέζος είχε μόλις παραγγείλει μία Bentley, αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων μέσω των social media.

«Ρώτησε απλώς την τιμή και στη συνέχεια προχώρησε στην παραγγελία. Αυτό ήταν όλο. Είναι εκατομμύρια δολάρια για εμάς, αλλά πιθανώς τίποτα γι’ αυτούς» δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg, αποτελώντας ένα από τα πολλά παραδείγματα, τα οποία πιστοποιούν την άνθιση της πόλης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χρήμα συγκεντρώνεται στη Σιγκαπούρη, όπως ποτέ άλλοτε. Ενόσω ο κορωνοϊός πλήττει τις περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και το Χονγκ Κονγκ απειλείται από την πολιτική αναταραχή, η πόλη των 5,7 εκατ. κατοίκων έχει καταστεί ένα ασφαλές λιμάνι για τους πλουσιότερους ανθρώπους της περιοχής.

«Για τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να ζήσουν και να εγκατασταθούν, όπου ακριβώς θέλουν, η Σιγκαπούρη είναι τώρα η τέλεια επιλογή» σημειώνει ο Στέφαν Ρεπκόφ, ιδρυτής της Wealth Management Alliance.

Η Σιγκαπούρη ανέκαθεν προσέλκυε πλούσιους Κινέζους, Μαλαισιανούς, Ινδονήσιους, οι οποίοι έρχονταν στην πόλη για σύντομα ταξίδια, τα οποία αφορούσαν ψώνια, παιχνίδια στο καζίνο ή ιατρικούς ελέγχους στις παγκοσμίου φήμης κλινικές.

Η υγειονομική κρίση τ’ άλλαξε όλα, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι και οι οικογένειές τους αποφάσισαν να μείνουν για μήνες στο ασφαλές «καταφύγιο» της Σιγκαπούρη, πολλοί εκ των οποίων αναζήτησαν και μία μόνιμη κατοικία.

Και γιατί να μην το κάνουν; Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν ξεπερνάει τις 62.000, ενώ τα ημερήσια περιστατικά ανέρχονται σε μόλις διψήφια επίπεδα. Την ίδια ώρα, ο ρυθμός θνησιμότητας στις γειτονικές Μαλαισία και Ινδονησία είναι τουλάχιστον 10 και 30, αντίστοιχα, φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη Σιγκαπούρη.

Αισθητή διαφορά καταγράφεται και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς μέχρι στιγμής το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 30% του πληθυσμού, ένα μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από την Κίνα και ακόμη μεγαλύτερο σε σχέση με τη Μαλαισία και την Ινδονησία. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ο αριθμός των γραφείων να έχει διπλασιαστεί από το 2019, η ζήτηση για ιδιωτικά golf club να έχει εκτιναχθεί, οι τιμές στο real estate να έχουν καταγράψει την υψηλότερη αύξηση από το 2018, και τα εστιατόρια με βραβείο Μισελέν να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, παγκόσμιου βεληνεκούς τράπεζες, όπως η UBS, επεκτείνονται ραγδαίως στην πόλη – κράτος, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τον ολοένα και μεγαλύτερο όγκο χρημάτων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News