Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 19:00
BUSINESS & FINANCE

Aegean: Θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί στα ταξίδια

Κρίσιμος παράγοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό

Aegean: Θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί στα ταξίδια

Ως έναν κρίσιμο παράγοντα για την επανεκκίνηση του τουρισμού χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο ψηφιακό event του περιοδικού Politico για το φετινό καλοκαίρι της Ευρώπης.

«Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο, καθολικό, ενιαίο, τυποποιημένο και ηλεκτρονικό εργαλείο για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη» σημείωσε, μεταξύ άλλων, παραπέμποντας στα οφέλη των μαζικών εμβολιασμών.

Όπως εξήγησε, το εν λόγω εργαλείο θα επιτρέψει στους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου να απολαύσουν το ταξίδι και τη μετακίνηση χωρίς υπερβολικούς και διαφορετικούς σε κάθε χώρα περιορισμούς.

Μάλιστα, ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό έλαβε ισχυρή στήριξη από την Ελλάδα, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για να καταστεί πραγματικότητα. «Είναι ένα μεγάλο βήμα και ελπίζουμε ότι η υλοποίησή του θα προχωρήσει το ίδιο καλά και γρήγορα» συνέχισε ο κ. Γερογιάννης.

Αναφερόμενος στο τελευταίο 12μηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κλάδος υπέστη σημαντικές ζημιές από τους περιορισμούς, ο επικεφαλής της Aegean υπενθύμισε ότι οι αεροπορικές κλήθηκαν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε συνθήκες αβεβαιότητας και έλλειψης προβλεψιμότητας, την οποία προκάλεσε η έλλειψη συντονισμού ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προφανώς είναι ενθαρρυντικό ότι όσο αυξάνεται το επίπεδο συντονισμού και συνεννόησης, το κλίμα αβεβαιότητας σταδιακά να μειώνεται. Αυτό οφείλεται αφενός στην πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, αφετέρου στην έκδοση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Αυτά τα δύο βήματα είναι πολύ σημαντικά».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «παρόλο που θα προτιμούσαμε διαφορετικά, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πολιτική των περιοριστικών μέτρων πριν και μετά το ταξίδι, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας. Ωστόσο εκείνο που χρειάζεται είναι μια κατά το δυνατόν κοινή γραμμή πλεύσης».

Ερωτηθείς αν τα τεστ ελέγχου λειτουργούν ανασταλτικά σε όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει, ο κ. Γερογιάννης επεσήμανε τα εξής: «Προφανώς οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια ή κόστος δημιουργεί ένα αντικίνητρο στον ταξιδιώτη. Εντούτοις θέλουμε να αποκατασταθεί το ταξίδι με ασφαλή τρόπο τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζομένους μας».

«Είμαστε ωστόσο αισιόδοξοι γιατί έχουν γίνει πολλά βήματα σε σχέση με πέρσι, διαθέτουμε πλέον εμβόλια και τα κόστη των τεστ έχουν μειωθεί. Έχουν γίνει βήματα αλλά κατανοούμε ότι για μια ακόμη περίοδο στο μέλλον, κάποιοι περιορισμοί θα είναι απαραίτητοι, καθώς δεν επιθυμούμε να διακινδυνεύσουμε όσα έχουμε κατακτήσει».

Υπενθυμίζεται ότι η Aegean, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των διευρυμένων ζημιών του 2020, έλαβε πακέτο κρατικής βοήθειας, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα, απαιτήθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές. Η διαδικασία έχει ήδη εγκριθεί από τη διοίκηση και θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News