Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 16:21
BUSINESS & FINANCE

Εθνική: Έκρηξη ανάπτυξης τον Απρίλιο και Μάιο – Μικρότερη η ύφεση του α’ τριμήνου

Εθνική: Έκρηξη ανάπτυξης τον Απρίλιο και Μάιο – Μικρότερη η ύφεση του α’ τριμήνου

Διψήφια ανάπτυξη τον Απρίλιο και τον Μάιο αναμένει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, παραπέμποντας στην ισχυρή ώθηση από το άνοιγμα της οικονομίας και την επαναλειτουργία των περισσότερων δραστηριοτήτων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μηνιαίος δείκτης της τράπεζας για τον Απρίλιο υποδηλώνει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,7% και μηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Η θετική τάση δε, φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να προοιωνίζει άνοδο του ΑΕΠ κατά περίπου 11% ετησίως και κατά 2,4% μηνιαίως.

Η σταδιακή βελτίωση της υγειονομικής εικόνας -μετά την κορύφωση του 3ου κύματος της Covid-19 στα μέσα Απριλίου- και η σημαντική επιτάχυνση των εμβολιασμών παρέχουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική εμπιστοσύνη. 

Η έντονη ανάκαμψη του ΑΕΠ το δίμηνο Απρίλιο – Μάιο αντανακλά, εκτός από την προφανώς χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την ταυτόχρονη και αισθητή βελτίωση ενός μεγάλου αριθμού επιμέρους δεικτών. Συγκεκριμένα:

  • Τα στοιχεία της Google αποτύπωσαν μια έντονη αύξηση της κινητικότητας, σε ετήσια βάση, με τη βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 να υπερβαίνει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες και να μεταφράζεται σε πρόβλεψη για διψήφια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
  • Οι καθαρές ροές προσλήψεων μισθωτών αυξήθηκαν σε 82.000 τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021  –σε σχέση με μείωση 27.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
  • Πρώιμα σημάδια αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας έγιναν εμφανή τον Απρίλιο –πριν ακόμη το επίσημο άνοιγμα του τομέα στις 15 Μαΐου– σε μια περίοδο που οι αρμόδιες αρχές σε βασικές, για την Ελλάδα, τουριστικές αγορές, συνέχισαν να συστήνουν την αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό. 
  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα αυξήθηκε τον Απρίλιο, για 3ο συνεχή μήνα, στις 97,9 μονάδες –υψηλό 12 μηνών. 
  • Ο βιομηχανικός τομέας παρέμεινε ανθεκτικός, με τον ελληνικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην μεταποίηση να ανέρχεται στο 54,4 τον Απρίλιο –υψηλό 14 μηνών.
  • Τα φορολογικά έσοδα επιβεβαίωσαν την ανοδική τάση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αυξήθηκαν κατά 5,8% ετησίως τον Απρίλιο και κατά 6,2% στο 4μηνο του 2021.
  • Η αξία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο-Μάιο (+20,6% ετησίως) έναντι 11,4% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021.

Στο μεταξύ, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της τράπεζας, η ελληνική οικονομία έκλεισε το α’ τρίμηνο με ύφεση κάτω του 7,5% (αρχική εκτίμηση -9,5%). Η συνδυαστική επίδραση της ανοδικά αναθεωρημένης εκτίμησης για το α’ τρίμηνο και της διαφαινόμενης τάσης για αύξηση του ΑΕΠ με διψήφιο περίπου ρυθμό το β’ τρίμηνο, ενισχύει την πιθανότητα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβεί το 4,7% για το σύνολο του 2021, όπως καταλήγει η ανάλυση της Εθνικής.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News