Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 14:48
BUSINESS & FINANCE

Πρόγραμμα SURE: Εκταμιεύθηκαν πόροι 2,54 δισ. προς την Ελλάδα

Πρόγραμμα SURE: Εκταμιεύθηκαν πόροι 2,54 δισ. προς την Ελλάδα

Πόρους 2,54 δισ. ευρώ έλαβε σήμερα η Ελλάδα στο πλαίσιο εκταμιεύσεων συνολικού ύψους 14,1 δισ. ευρώ προς 12 κράτη-μέλη μέσω του Προγράμματος SURE. Συμπεριλαμβανομένων των 2,73 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευθεί έως τον Φεβρουάριο η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, ανέρχεται στα 5,27 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 124 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισ. ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 177 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισ. ευρώ και η Εσθονία 230 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος. 

«Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνικήκυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το Πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, και την εκταμίευση των επιπλέον αυτών πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, τα χρήματα του προγράμματος αποτελούν δάνειο, με χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε τέλος πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ώστε οι πληγές της υγειονομικής κρίσης να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό και να τεθούν στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News