BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ψάχνει «αντίβαρο» στο -2% της Εθνικής

Κάτω από τις 880 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Ψάχνει «αντίβαρο» στο -2% της Εθνικής

Στηρίγματα για την υπεράσπιση των 880 μονάδων αναζητάει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα, σε συνδυασμό με την στάση αναμονής σε αρκετούς τίτλους, υπονομεύουν το αγοραστικό κλίμα, το οποίο ξεμένει από συμμάχους.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,21% και υποχωρεί στις 878,38 μονάδες, χάνοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (880,26%).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 876,22 έως 883,17 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 40 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι.

Οι επενδυτές, μετά την σταθεροποιητική εκκίνηση, φαίνεται ότι έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί άνω του 2% και κατέρχεται του ορίου των 2,4 ευρώ, εν όψει της δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του α’ τριμήνου την προσεχή Παρασκευή.

Από την πλευρά της, η «πρωταγωνίστρια» των τελευταίων ημερών, Alpha Bank, έχει περιορίσει σημαντικά τα πρωινά κέρδη, καθώς από το +1,6% έχει βρεθεί στο +0,5%, παραμένοντας ωστόσο σταθερά άνω του 1 ευρώ. Σ’ αυτά τα επίπεδα, εξάλλου, αναμένεται να γίνει και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, νερό στον «μύλο» της σημερινής μεταβλητότητας προσθέτουν και οι τίτλοι των Fourlis – Lamda Development, οι οποίοι υποχωρούν κατά 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα της τάξης του 1,5%, ενώ εξαιρετική είναι η «εικόνα» στην ΑΒΑΞ, η οποία αυξάνεται κατά 5,5%.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται αντιληπτό, η μέχρι στιγμής «εικόνα» της Λεωφόρου Αθηνών είναι απολύτως σταθεροποιητική, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις ακραίες διακυμάνσεις και τις έντονες μεταβολές.

Ο στόχος των 900 μονάδων

Η πειστική διάσπαση των 900 μονάδων αποτελεί το επόμενο ζητούμενο για την ελληνική αγορά, η οποία όσες φορές έχει δοκιμάσει την κατοχύρωση, πάντα δέχεται μια σημαντική διόρθωση. Βέβαια, σε μια bull market κάτι τέτοιο δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες για αφομοίωση των κερδών.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση των 913 μονάδων, το υψηλότερο σημείο έτους, συνιστά τον επόμενο στόχο της Λεωφόρου Αθηνών, η επίτευξη του οποίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το εύρος της διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης.

Την Παρασκευή, στο μεταξύ, θα λάβει χώρα η είσοδος της Eurobank στον βασικό δείκτη του MSCI, η οποία μαζί με τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, θα απαρτίζουν την ελληνική παροικία. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας δε, αρκετές εισηγμένες προγραμματίζουν να δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Απώλειες για την ΕΤΕ

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει μικρές απώλειες, καθώς υποχωρεί κατά 0,5% και τις 534 μονάδες, συνεχίζοντας να εκπέμπει μια αρνητική «εικόνα», μετά την έντονη «βουτιά» της Παρασκευής και την αιφνίδια απόφαση για την ΑΜΚ της Alpha Bank. Εξάλλου, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι για την επιστροφή στο υψηλό 15 μηνών (639 μονάδες) απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.

«Το πολύ θετικό είναι ότι ο τραπεζικός συνεχίζει να ενισχύεται με νέα κεφάλαια με σκοπό να επιστρέψει στα επίπεδα εκείνα που θα μπορεί να δανείζει σε μεγαλύτερο εύρος» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η Fast Finance, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής ΑΜΚ σε Eurobank – Εθνική, παρά την μέχρι στιγμής διάψευση.

Όσον αφορά τις σημερινές τραπεζικές διακυμάνσεις, πέραν των ΕΤΕ – Alpha Bank, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς παρουσιάζουν ανεπαίσθητες απώλειες, παραμένοντας στα επίπεδα των 0,78 και 1,53 ευρώ, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει τις κερδοσκοπικές κινήσεις, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο κατά 4,5%

  • Alpha Bank 0,55% 1,0005 ευρώ
  • Attica Bank 4,47% 0,159 ευρώ
  • Eurobank -0,1% 0,7892 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,29% 2,392 ευρώ
  • Πειραιώς -0,2% 1,535 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, αναμένονται τα οικονομικά μεγέθη της Πειραιώς, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει η Eurobank και την Παρασκευή η Εθνική Τράπεζα.

Μικρό προβάδισμα των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,3%), οι πωλητές έχουν πάρει ένα μικρό «προβάδισμα» έναντι των αγοραστών, ανεβάζοντας ρυθμούς και επηρεάζοντας αρνητικά το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι μετοχές των Fourlis – Lamda Development, ενδεικτικά, υποχωρούν κατά 1,5%, ενώ πέριξ του 0,5% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΔΕΗ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Coca – Cola. Κατά 1,3% διολισθαίνει, επίσης, η μετοχή της Jumbo.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει ο τίτλος του ΟΛΠ, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,5%. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία βρίσκεται στο +1%. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ δε, αυξάνεται κατά 0,7%, δίνοντας συνέχεια στις θετικές επιδόσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ κέρδη κατά 0,6% εμφανίζει η μετοχή της ΕΧΑΕ, χάρη στα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.15), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σταθερά στα 61,8 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News