Business & Finance Τρίτη 25/05/2021, 13:39
BUSINESS & FINANCE

Η ιταλική τράπεζα που πουλήθηκε έναντι μόλις 1 ευρώ

Για να μην καταρρεύσει τελείως

Η ιταλική τράπεζα που πουλήθηκε έναντι μόλις 1 ευρώ

Έναντι της συμβολικής τιμής του 1 ευρώ πουλήθηκε η ιταλική τράπεζα Aigis Banca, η οποία κατέρρευσε προσφάτως, μετά την εκκωφαντική στάση πληρωμών της Greensill Capital.

Η υψηλή έκθεση στο βρετανικό fund ήταν αρκετή, ώστε η τράπεζα του Μιλάνου να οδηγηθεί σε υποχρεωτική ρευστοποίηση όλων των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, τα οποία διατήθηκαν έναντι μόλις 1 ευρώ.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια διείσδυση της εν εξελίξει χρηματοπιστωτικής κρίσης και στον συστημικό τραπεζικό τομέα της γειτονικής χώρας.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, η βρετανική Greensill δανειοδοτούσε διάφορες εταιρείες, όπως η μεταλλευτική εταιρεία GFC του ινδο-βρετανού επιχειρηματία Sanjeev Hupta. Στη συνέχεια, τα εν λόγω δάνεια πωλούνταν σ’ άλλες τράπεζες ή επενδυτές.

Η μεγάλη εξάρτηση της GFC από την Greensill είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον «γκρεμό», όταν ανακοινώθηκε η χρεοκοπία του βρετανικού χρηματοπιστωτικού Ομίλου.

Όμως, αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες έφθασαν μέχρι την Aigis, η οποία είχε αγοράσει ένα μέρος του χρέους της ινδο-βρετανικής μεταλλευτικής εταιρείας.

Έτσι, μοιραία, η ιταλική τράπεζα, υπό το βάρος της χρεοκοπίας της GFC, απευθύνθυκε στην κεντρική τράπεζα, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση δανείων 300 εκατ. ευρώ και καταθέσεων 440 εκατ. ευρώ.

Από την μεταφορά, η οποία έγινε στην τιμή του 1 ευρώ, εξαιρέθηκαν όλα τα δάνεια που συνδέονταν με την Greensill.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News