BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Πάνω από 12% το αναπτυξιακό «μπόνους» του Ταμείου Ανάπτυξης για την Ελλάδα

Μία σπουδαία ευκαιρία, που θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ανάπτυξη έπειτα από την πρώτη φάση του ανοίγματος των οικονομιών

Goldman Sachs: Πάνω από 12% το αναπτυξιακό «μπόνους» του Ταμείου Ανάπτυξης για την Ελλάδα

Πάνω από το 12% υπολογίζει η Goldman Sachs ότι θα είναι η θετική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, το Ταμείο αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για τη Ν. Ευρώπη, που θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ανάπτυξη έπειτα από την πρώτη φάση του ανοίγματος των οικονομιών.

Τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης είναι μεγάλα, γύρω στο 12% του ΑΕΠ για την Ιταλία και την Ισπανία, φτάνοντας στο 19% του ΑΕΠ για την Ελλάδα. «Επιπλέον, τα σχέδια εστιάζουν στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες τείνουν να ενισχύουν την ανάπτυξη σε μια πιο διατηρήσιμη βάση από ό,τι οι τρέχουσες δαπάνες», εξηγούν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Goldman Sachs: Πάνω από 12% το αναπτυξιακό «μπόνους» του Ταμείου Ανάπτυξης για την Ελλάδα-1

Άλλωστε, τα κοινοτικά κονδύλια συνδυάζονται με σχέδια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τον οίκο ως ιδιαίτερα φιλόδοξες στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Παρότι βλέπουμε σημαντικά ρίσκα υλοποίησης, υπολογίζουμε ότι τα σχέδια ανάκαμψης θα ενισχύσουν το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ περίπου κατά 5% στην Ιταλία και την Ισπανία έως το 2026 και ακόμα περισσότερο στην Πορτογαλία και την Ελλάδα», σημειώνουν οι αναλυτές. Πραγματικά, οι υπολογισμοί τους ανεβάζουν το όφελος για την ελληνική οικονομία πάνω από το 12%.

Goldman Sachs: Πάνω από 12% το αναπτυξιακό «μπόνους» του Ταμείου Ανάπτυξης για την Ελλάδα-2

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News