Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 16:37
BUSINESS & FINANCE

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Προσωπικές οι απόψεις του Πάνου Λασκαρίδη

Διαχωρίζει τη θέση του και ο Θανάσης Λασκαρίδης

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Προσωπικές οι απόψεις του Πάνου Λασκαρίδη

Ανακοίνωση με την οποία τηρεί αποστάσεις από επίμαχες δηλώσεις του Πάνου Λασκαρίδη εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζουν τα αισθήματα της Ένωσης. Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο αδερφός του εφοπλιστή, Αθανάσιος Λασκαρίδης. Ο Πάνος Λασκαρίδης εμφανίζεται, σε βίντεο – απόσπασμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, να αναφέρει ότι οι πλοιοκτήτες δεν έχουν ανάγκη την ελληνική κυβέρνηση, ούτε μπορούν να κερδίσουν κάτι στην Ελλάδα. 

«Τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μη αποδεκτές δηλώσεις του κ. Π. Λασκαρίδη, επιφανούς μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, που έχει και την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), του θεσμικού αντιπροσωπευτικού οργάνου της ελληνικής ναυτιλίας, για τις οποίες ο ίδιος έχει προβεί σε επεξηγήσεις. Ως Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπροσωπώντας σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, αλλά και προσωπικά ως Έλληνας πολίτης και επιχειρηματίας, νιώθω την υποχρέωση να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζουμε απερίφραστα και οι οποίες δεν εκφράζουν τα  γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. 

«Η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια σέβεται και τιμά τον Πρωθυπουργό της χώρας, τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τους αξιωματούχους της, πρεσβεύοντας στον υπερκομματικό χαρακτήρα της ναυτιλίας ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο», τονίζει η ανακοίνωση. «Για την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, αποτελεί επιλογή, αλλά και ηθικό καθήκον, να διατηρεί διαχρονικά στενούς δεσμούς με την πατρίδα, καθώς και να διαθέτει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ποσοτική και ποιοτική υπεροχή της, ως η πρώτη ναυτιλία στην Ευρώπη και στον κόσμο, στη διάθεση αυτής. Απτή απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι κοινό όραμα πολιτείας και ναυτιλιακής οικογένειας παραμένει η μεγιστοποίηση των ωφελειών του τόπου από τον μεγάλο αυτό παραγωγικό πυλώνα.  Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε αναφορά του κ. Π. Λασκαρίδη στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ουδεμία σχέση έχει με το σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την ειλικρινή συνεργασία που διέπει τις πάγιες σχέσεις της ΕΕΕ μαζί τους», καταλήγει.  

Τη διαφωνία του με δηλώσεις του Παναγιώτη Λασκαρίδη, εξέφρασε και ο Αθανάσιος Λασκαρίδης, κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» του αδερφού του. «Αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου Παναγιώτη Λασκαρίδη σε συνέντευξή του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Αθ. Λασκαρίδης. Όπως επισήμανε ο ίδιος «η ελληνική ναυτιλία οφείλει την μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν. Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει».

Σημειώνεται πως για το θέμα ερωτήθηκε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στη διάρκεια συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά 90,1 FM». «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμίας διόρθωσης», σχολίασε.

Αφορμή στάθηκε βίντεο με δηλώσεις του Παναγιώτη Λασκαρίδη, ο οποίος μιλώντας στον οργανισμό European Investigative Collaboration (EIC) εμφανίζεται να υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμός (ΙΜΟ) και τον πρωθυπουργό… Μπορούν να χ…ν τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί ένας εφοπλιστής να κερδίσει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα (…) Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Σε νέα δήλωση που φέρεται να έκανε πάντως ο Π. Λασκαρίδης και την οποία δημοσιεύουν τα «Ναυτικά Χρονικά» ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω δηλώσεις «δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας» και εκφράζει την «εκτίμηση και τον σεβασμό του και προς τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ναυτιλίας και τους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση, όπως δημοσιεύεται στo naftikachronika.gr:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες δημοσιεύθηκαν σε διάφορα social media δηλώσεις μου, παρμένες από άσχετες συζητήσεις που δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση τη σημερινή κατάσταση της ναυτιλίας μας και φυσικά ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε τον Υπουργό Ναυτιλίας, δηλώσεις που έγιναν σε δίκτυο ανεκδιήγητων Πορτογάλων δημοσιογράφων, που τις χρησιμοποίησαν βάναυσα εκτός θέματος και ειρμού. Οι δηλώσεις αυτές διέρρευσαν από διάφορους παραναυτιλιακούς κύκλους και ο μόνος σκοπός τους είναι να αμαυρώσουν τόσο τη δική μου εικόνα, όσο και να θολώσουν τα νερά στις ενδοναυτιλιακές σχέσεις των παραγόντων της Εμπορικής μας Ναυτιλίας. Σε ότι αφορά τις δικές μου απόψεις για την ναυτιλία μας και τους θεσμούς της, παραπέμπω σε εκατοντάδες δηλώσεις και ομιλίες μου περί της Ελληνικής Ναυτιλίας που έχουν δημοσιευθεί σε αναρίθμητες συνεντεύξεις μου στον ελληνικό και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες δεκαετίες που είχα την τιμή να αντιπροσωπεύσω τα συμφέροντα της Ναυτιλίας μας. Αυτοί που άκριτα και συκοφαντικά χρησιμοποίησαν αυτές τις συρραφές θα υποστούν φυσικά τα επίχειρα των πράξεων τους. Σε ό,τι τέλος αφορά την εκτίμηση και τον σεβασμό μου και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στους θεσμούς που αντιπροσωπεύουν, έχουν όλοι στερεά γνώση για το ποιες απόψεις τρέφω για αυτούς, την ναυτιλία και την πατρίδα μας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News