Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 19:09
BUSINESS & FINANCE

Θετικό το ΤΧΣ για την ΑΜΚ στην Alpha Bank

Θετικό το ΤΧΣ για την ΑΜΚ στην Alpha Bank

Τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank, εκφράζουν κύκλοι του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι «το ΤΧΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank, στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου». 

«Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» προσθέτουν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας ότι το Ταμείο θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές κινήσεις και διαμορφωθεί η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου.

Το μεσημέρι είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι η Alpha Bank εξετάζει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, με στόχο την χρηματοδότηση του 3ετούς στρατηγικού σχεδίου. Ήδη, μάλιστα, η διοίκηση έχει δώσει εντολή στις JP Morgan και Goldman Sachs να διερευνήσουν τις διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες θα καθοριστούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 11% του μετοχικού κεφαλαίου του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ή αλλιώς 169,1 εκατ. μετοχές.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ο τίτλος της Alpha Bank να τερματίσει με απώλειες της τάξης του 27% στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να υπαναχωρήσει στο 0,9 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Μαρτίου του 2020. Μάλιστα, οι απώλειες σε σχέση με το υψηλό έτους του 1,38 ευρώ/μετοχή καθορίστηκαν αθροιστικά στο 35%, με τον τζίρο της μετοχής να υπερβαίνει τα 75 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη ΑΜΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς τον Απρίλιο είχε προηγηθεί η επιτυχής άντληση 1,38 δισ. ευρώ από την Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News