Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 17:57
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Προτείνει σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για την έξοδο από την πανδημία

ΔΝΤ: Προτείνει σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για την έξοδο από την πανδημία

Ένα σχέδιο δαπανών ύψους 50 δισ. δολαρίων, που θα προστατεύσει μεγάλο μέρος του πλανήτη απέναντι στον κορωνοϊό και θα μειώσει το χάσμα της πρόσβασης στα εμβόλια, το οποίο απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτήσουν μία φιλόδοξη προσπάθεια για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού του πλανήτη έως τα τέλη του έτους και τουλάχιστον του 60% έως το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το σχέδιο θα σώσει ζωές, αλλά παράλληλα θα πυροδοτήσει και μία γρηγορότερη ανάκαμψη, η οποία θα δώσει ώθηση 9 τρισ. δολαρίων  στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025.

«Η ανάκαμψη των οικονομιών αποκλίνει επικίνδυνα. Οι διαφορές θα διευρυνθούν περισσότερο ανάμεσα στις πλούσιες χώρες που έχουν εκτεταμένη πρόσβαση στα εμβόλια, τα διαγνωστικά εργαλεία και τις θεραπείες, και τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες ακόμα πασχίζουν να εμβολιάσουν τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πραγματικά, ενώ τουλάχιστον 1 στους 2 σε ΗΠΑ και Βρετανία έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το ίδιο ισχύει για ποσοστό μικρότερο του 2% του πληθυσμού της Αφρικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News