Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 11:43
BUSINESS & FINANCE

Φαρμακευτική κάνναβη: Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις εξαγωγικού χαρακτήρα στην Ελλάδα

Φαρμακευτική κάνναβη: Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις εξαγωγικού χαρακτήρα στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον από εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, καταγράφηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece), η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Duane Morris και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, η Duane Morris, απευθύνθηκε σε εταιρείες που διερευνούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και η πλειονότητά τους έδωσε το παρών στην εκδήλωση, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις, φτάνοντας τις 120.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του webinar, με το νέο σχετικό νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όλων των μορφών, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού ανθού σε συσκευασίες των 30 γραμμαρίων αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή, ανεξάρτητα από το εάν στη χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή ως πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Επισημάνθηκε ακόμη ότι με τη νομοθετική αυτή παρέμβαση ικανοποιούνται πάγιες ανάγκες της αγοράς, αλλά και η ζήτηση ξηρού ανθού κυρίως από την Ευρώπη. Η ρύθμιση συνοδεύεται από απλοποίηση εγκριτικών διαδικασιών, βελτίωση ζητημάτων χωροθέτησης, διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του Ε.Ο.Φ., για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Κύριος στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν εγκεκριμένες επενδύσεις που παραμένουν στάσιμες στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση νέων από ώριμες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Enterprise Greece, η πρωτοβουλία αναμένεται να συνδράμει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών, να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να καταστήσει την Ελλάδα, κέντρο των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Στη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου, o Seth Goldberg, Cannabis Team Lead and Partner της Duane Morris, έκανε μια παρουσίαση της κατάστασης και δυναμικής που εμφανίζει η παγκόσμια αγορά, ενώ ο Διευθυντής Προσέλκυσης και Υποστήριξης Επενδύσεων της Enterprise Greece, Ηλίας Ηλιάδης, παρουσίασε τις ευκαιρίες που εμφανίζει η ελληνική αγορά, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, καθώς και τις προβλέψεις του νέου κανονιστικού πλαισίου.

«Αφουγκραζόμενη τις τάσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις επί του ρυθμιστικού πλαισίου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Είναι βέβαιο ότι η δυνατότητα που προσφέρεται πλέον για παραγωγή με στόχο την εξαγωγή τελικών προϊόντων, φέρνει πολύ κοντά την Ελλάδα στο επενδυτικό ραντάρ σημαντικών αμερικανικών επιχειρήσεων» ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος.

Από την πλευρά του ο Evan Michailidis, Partner της Duane Morris, σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτης στον τομέα της κάνναβης στην Ευρώπη. «Η Duane Morris ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες δικηγορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημιούργησαν μια εξειδικευμένη τεχνική ομάδα, από τις κορυφαίες στον κόσμο σήμερα, αφιερωμένη αποκλειστικά στον αναπτυσσόμενο τομέα της κάνναβης. Ως αποτέλεσμα αυτού, μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε μοναδικά ανταγωνιστικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της κάνναβης και υπάρχουν πραγματικά λίγες τόσο δυναμικές, όσο αυτές που προσφέρει η Ελλάδα. Πιστεύουμε, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτης στον τομέα της κάνναβης στην Ευρώπη, όπου η αγοραία αξία της ιατρικής κάνναβης από μόνη της αναμένεται να φθάσει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει το μέγεθος της ευκαιρίας και κάνει τα σωστά βήματα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων» δήλωσε.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Νέας Υόρκης, Γιώργος Μιχαηλίδης παρατήρησε πως η σταδιακή νομιμοποίηση χρήσης κάνναβης στις ΗΠΑ για ψυχαγωγικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς, συγκεντρώνει ταχύτατα το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο εντός, όσο και εκτός ΗΠΑ. «Η συγκεκριμένη εκδήλωση επέτρεψε στη χώρα μας, για πρώτη φορά, να στοχεύσει στο συγκεκριμένο επενδυτικό κοινό, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες που διανοίγονται και τα κίνητρα που παρέχονται» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News