Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 07:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης – Θα τα καταφέρει η Ελλάδα;

Κίνδυνος να μείνει αναξιοποίητο έως και το 55% των πόρων – Στην Ελλάδα η δυσμενέστερη πρόβλεψη με βάση την εμπειρία.

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης – Θα τα καταφέρει η Ελλάδα;

Η αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. περιορίζεται από την ικανότητα των κρατών – μελών να απορροφήσουν τα κονδύλια και εξαρτάται από την παραγωγική χρήση των πόρων. Το μήνυμα αυτό, με ισχυρή δόση αμφιβολίας αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα, στέλνει η ΕΚΤ μέσω της έκθεσης Financial Stability Review (Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα). 

Η έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει ότι το πακέτο της Επόμενης Γενιάς της Ε.Ε. ύψους 750 δισ.ευρώ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα εθνικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα επόμενα χρόνια και βεβαίως να συμβάλει στη διατήρηση της ανάκαμψης χωρίς να επηρεαστούν άμεσα οι εθνικοί προϋπολογισμοί. Ωστόσο, τα ιστορικά δεδομένα ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα, καθότι δείχνουν ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να απορροφήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με πρωτοφανή γρήγορο ρυθμό για να μπορέσουν να κάνουν πλήρη χρήση του πακέτου, όπως άλλωστε δείχνει και το γράφημα.

Με βάση τα ποσοστά απορρόφησης του 6ου έτους στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013, έως και το 55% των επιχορηγήσεων, ύψους άνω των 300 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ενδέχεται να παραμείνει αχρησιμοποίητο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακόμη χειρότερα, η έλλειψη ικανότητας απορρόφησης στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, όπως Ιταλία και Ελλάδα, ενδεχομένως να εμποδίσει την εκταμίευση των κεφαλαίων, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών μελών μετά την πανδημία και ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα. Επιπλέον, η ανάγκη ταχείας απορρόφησης των κεφαλαίων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική και παραγωγική χρήση αυτών των κεφαλαίων.

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης – Θα τα καταφέρει η Ελλάδα;-1

Η εικόνα σε νοικοκυριά και ΜμΕ

Η ΕΚΤ επισημαίνει ωστόσο ότι τα αυξημένα εισοδήματα των νοικοκυριών μέσω των διαφόρων επιδομάτων σε συνδυασμό με την υπερβολική αποταμιεύση στη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξήσει τη συνολική οικονομική αντοχή των νοικοκυριών.

Οσο για τις μικρότερες εταιρείες, παρότι επωφελήθηκαν περισσότερο από τις κρατικές εγγυήσεις, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, από τις πρόσφατες πιο αυστηρές συνθήκες χορήγησης των τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, οι ΜμΕ είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσφύγουν σε κρατικά εγγυημένα δάνεια σε σχέση με τις μεγαλύτερες εταιρείες, δεδομένης της εξάρτησής τους από τον τραπεζικό δανεισμό και του δυσανάλογου αντίκτυπου της πανδημίας στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Επίσης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από την ήπια επίδραση των εγγυήσεων στα πιστωτικά στάνταρντς, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες για τα μη εγγυημένα δάνεια. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες πιο αυστηρές πιστωτικές προδιαγραφές για τα εγγυημένα δάνεια επηρεάζουν δυσανάλογα τις ΜμΕ, όπως καταλήγει η έκθεση της ΕΚΤ. 

moneyreview.gr 

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News