BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Τερματισμός» στις 890 μονάδες με «σπριντ» 4% από τον ΟΤΕ

Στάσιμες οι τράπεζες, σημαντικά κέρδη για Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ

Χρηματιστήριο: «Τερματισμός» στις 890 μονάδες με «σπριντ» 4% από τον ΟΤΕ

Στις παρυφές των 890 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να «ανεβάσει» ρυθμούς το τελευταίο δίωρο και να ανακτήσει σχεδόν το 40% των απωλειών της χθεσινής ημέρας, χάρη στα σημαντικά στηρίγματα σε επιλεγμένους τίτλους του FTSE Large Cap.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 0,84% και ενισχύθηκε στις 888,41 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (881,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 15,5 μονάδες -από 874,92 έως 890,35 μονάδες- με το ενδιαφέρον των επενδυτών να κλιμακώνεται προς το τέλος της ημέρας και τον τζίρο να προσεγγίζει τα 82 εκατομμύρια ευρώ.

Το ανοδικό κλείσιμο επήλθε, παρά την πρωινή μεταβλητότητα, η οποία έφερε προσωρινά τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη κοντά στις αντιστάσεις των 870 μονάδων. Όμως, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να βρει σημαντικά στηρίγματα μετά τις 3.00 το μεσημέρι και να κλείσει στις αντιστάσεις των 890 μονάδων.

Η σημαντικότερη ώθηση προέλθε από τον τιτλο του ΟΤΕ, ο οποίος εκτινάχθηκε στο +4,2% και τα 14,79 ευρώ χάρη στο παραδοσιακό rotation των επενδυτών. Κέρδη της τάξης του 2,2% εμφάνισαν και οι μετοχές των Aegean – Motor Oil, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στο +2%, μετά την ανοδική αναθεώρηση του μερίσματος για το 2020.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν έλλειψαν και τα «βαρίδια», με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να διολισθαίνει κατά 2,2% και τη μετοχή της Jumbo κατά περίπου 1,9%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Alpha Bank έδωσε συνέχεια στις χθεσινές απώλειες, τερματίζοντας στο -1,6% και το 1,24 ευρώ, απέχοντας περισσότερο από 10% σε σχέση με το υψηλό έτους (1,384 ευρώ).

Οι διεθνείς αγορές καθορίζουν το Χ.Α.

Η σημερινή κίνηση, όπως και η χθεσινή πτώση, αποτέλεσε απόρροια του διεθνούς κλίματος, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρούν να ανακάμψουν (+1% για τον Stoxx 600, +1,3% o DAX) μετά τις ευρύτατες απώλειες της Τετάρτης, ως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Ανοδικά κινείται και η Wall Street, με τον S&P 500 να βρίσκεται στο +0,6%.

Ανεξάρτητα του σημερινού θετικού προσήμου, πάντως, η Λεωφόρος Αθηνών δεν αποκλείεται να εισέλθει σε μια μακρά περίοδο έντονων μεταβολών, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, με τις 870 μονάδες να συνιστούν το πρώτο σημείο στήριξης και τις 910 μονάδες το ανώτατο επίπεδο αντιστάσεων.

Κι αυτό, διότι αφενός, η διαρκής ενίσχυση του πληθωρισμού εντείνει τις ανησυχίες για πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών της Δύσης. Αφετέρου, τα «σκαμπανεβάσματα» στην αγορά κρυπτονομισμάτων κλιμακώνουν τις ρευστοποιήσεις σ’ όλες τις συνδεόμενες μετοχές, όπως αυτή της Tesla. 

Υπό αυτό το πρίσμα, το διεθνές περιβάλλον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τη «ρηχή» ελληνική αγορά, η οποία -ελλείψει εσωτερικων καυσίμων- έχει καταστεί έρμαιο των μεταβολών στα ξένα χρηματιστήρια.

Φυσικά, η κατάσταση δύναται να αλλάξει, εφόσον υπάρξουν νέοι καταλύτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τον επόμενο μεγάλο στόχο των 950 μονάδων. Τέτοιοι καταλύτες θα μπορούσαν να είναι η σημαντική εισροή τουριστών, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Δεν ακολούθησαν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ανοδικό ξέσπασμα του τελευταίου 2ώρου, με αποτέλεσμα να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος (+0,2%) στις 567 μονάδες, διατηρώντας τη μεγάλη απόσταση από το υψηλό έτους των 639 μονάδων, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την στασιμότητα του κλάδου στις τελευταίες συνεδριάσεις. 

Πέραν των ρευστοποιήσεων στην Alpha Bank, οι υπόλοιπες μετοχές των συστημικών τραπεζών έκλεισαν σε θετικό έδαφος, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να τερματίζει στο +1,6% και τα 2,4 ευρώ. Λίγο άνω του 0,6% ενισχύθηκαν οι μετοχές των Eurobank – Πειραιώς, ενώ ο τίτλος της Attica Bank συνέχισε τις έντονες ρευστοποιήσεις, υποχωρώντας κοντά στο 5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,59% 1,24 ευρώ
  • Attica Bank -4,86% 0,137 ευρώ
  • Eurobank 0,65% 0,7775 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,67% 2,439 ευρώ
  • Πειραιώς 0,64% 1,58 ευρώ

Ξέσπασμα των αγοραστών στο τέλος

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,8%), οι επενδυτές κλιμάκωσαν προς το τέλος της συνεδρίασης τις εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα το «πράσινο» να επικρατήσει έναντι του «κόκκινου». Εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean και Motor Oil, σημαντικά στηρίγματα παρείχαν και οι τίτλοι των Viohalco – Mytilineos, οι οποίοι αυξήθηκαν πέριξ του 1,5%.

Από την πλευρά της, η μετοχή των ΕΛΠΕ τερμάτισε στο +1% παρά την αναβολή των αποφάσεων για την ίδρυση εταιρείας holding. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 0,5%, ακολουθώντας τις ρευστοποιήσεις στους τίτλους των Jumbo – Ελλάκτωρ. Μικρές απώλειες κάτω του 0,5% κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα .

Συνολικά, 80 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 26 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News