Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 15:09
BUSINESS & FINANCE

TikTok: Ο ιδρυτής του παραιτείται εν μέσω κρίσης ειλικρίνειας

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιες από τις δεξιότητες του ιδανικού μάνατζερ»

TikTok: Ο ιδρυτής του παραιτείται εν μέσω κρίσης ειλικρίνειας

Δημιούργησε μία πλατφόρμα που θεωρήθηκε το «next big thing» των social media και έφτασε να αποτιμάται στα 250 δισ. δολάρια, βρέθηκε στο επίκεντρο του νέου  Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και επιβίωσε. Όμως τώρα αποσύρεται, λέγοντας ότι προτιμά να «διαβάζει και να ονειροπολεί». Ο λόγος για τον Ζανγκ Γιμίνγκ, συνιδρυτή και CEO της Bytedance, της κινεζικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το TikTok.

Όπως έκανε γνωστό ο 38χρονος Γιμίνγκ, έως τα τέλη του έτους θα αναλάβει ένα διαφορετικό ρόλο, που θα εστιάζει περισσότερο στη μακροπρόθεσμη στρατηγική, αφήνοντας τη θέση του CEO στον συνιδρυτή της εταιρείας, Λιάνγκ Ρούμπο.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιες από τις δεξιότητες του ιδανικού μάνατζερ. Με ενδιαφέρει περισσότερο να αναλύω αρχές της οργάνωσης και της αγοράς παρά να διοικώ ανθρώπους»,  παραδέχθηκε ο Γιμίνγκ.  «Δεν είμαι πολύ κοινωνικός, προτιμώ μοναχικές δραστηριότητες, όπως το να είμαι online, να διαβάζω, να ακούω μουσική και να ονειροπολώ για το τι θα μπορούσε να είναι δυνατό», έγραψε με χαρακτηριστική ειλικρίνεια.

Η είδηση της αποχώρησής του έρχεται την ώρα που το Πεκίνο ασκεί όλο και πιο έντονες πιέσεις στα ισχυρά αφεντικά του κινεζικού τεχνολογικού κλάδου. Στον γίγαντα του λιανεμπορίου Alibaba επιβλήθηκε πρόστιμο 18,2 δισ. γουαν (2,78 δισ. δολαρίων) τον περασμένο μήνα, καθώς οι αρχές «στριμώχνουν» τις κυρίαρχες ψηφιακές πλατφόρμες.  Και ο ιδρυτής της εταιρείας, Τζακ Μα, έχει αναγκαστεί να αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, προκειμένου να ρίξει τους τόνους στη διαμάχη με τις αρχές.

H Bytedance ήταν ανάμεσα στις 34 επιχειρήσεις τεχνολογίας που μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών τον Απρίλιο.

Το TikTok πιστεύεται ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο και περισσότερους από 100 εκατ. στην αμερικανική αγορά. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω υποψιών ότι η εταιρεία παραδίδει τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών της στο Πεκίνο, είχε απειλήσει να απαγορεύσει την υπηρεσία εάν η Bytedance δεν έβρισκε Αμερικανό αγοραστή.

moneyreview.gr 

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News