Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 14:37
BUSINESS & FINANCE

Το γάλα από βρώμη αξίζει… 10 δισ. δολάρια

«Ντεμπούτο» για την Oatly στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Το γάλα από βρώμη αξίζει… 10 δισ. δολάρια

Μία τρελή ιδέα, να φτιάξεις το πρώτο μη γαλακτοκομικό γάλα, και μια ομάδα επιστημόνων. Αυτό χρειάστηκε η Oatly Group AB προκειμένου να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και να αντλήσει από την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) περισσότερα από 1,4 δισ. δολάρια.

Η σουηδική εταιρεία, η οποία παρασκευάζει γάλα από βρώμη, κάνει σήμερα «ντεμπούτο» στη Wall Street, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται για πρώτη φορά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εκτινάσσοντας στα ύψη την περιουσία των ιδρυτών της.

Ο λόγος για τους επιστήμονες Ρίκαρντ Όστε και τον αδερφό του, Μπιορν Όστε, οι οποίοι το 2001 ίδρυσαν την Oatly Group. Από κοινού ελέγχουν μετοχές, αξίας 448 εκατ. δολαρίων, καθώς η συνολική αξία της εταιρείας αγγίζει αυτή την στιγμή τα 10 δισ. δολάρια.

«Είναι ένα 20ετές success story» δήλωσε προσφάτως ο Μπιορν, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Oatly.

Ο Ρίκαρντ, καθηγητής στη Χημεία Τροφίμων, επί σειρά ετών μελετούσε τις ιδιότητες της λακτόζης και τα υποκατάστατά της. Κάποια στιγμή, «γεννήθηκε» στο μυαλό του η ιδέα δημιουργίας ενός γάλακτος, το οποίο θα βασίζεται στην βρώμη και το οποίο δεν θα περιλαμβάνει τη λακτόζη.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ο ίδιος και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία κατάφεραν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν αυτή την πρωτότυπη ιδέα.

Το 1997, ο αδερφός του, Μπιορν, μηχανικός υπολογιστών στο επάγγελμα, αποφάσισε να συνδράμει τον Ρίκαρντ, αφού πρώτα πούλησε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας, την οποία είχε ιδρύσει με παλιούς συμμαθητές του.

Το 2001, αφού το πρώτο γάλα με βρώμη ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην αγορά, μέσω διάφορων συνεργασιών, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να ξεκινήσουν το «πείραμα» της Oatly. Είκοσι χρόνια αργότερα, η εταιρεία αξίζει σχεδόν 10 δισ. δολάρια, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 20 διαφορετικές αγορές.

«Η επιτυχία δεν ήταν δεδομένη, αλλά αυτό δεν μας αποθάρρυνε ποτέ» δήλωσε ο Μπιορν. «Ήταν μια πρόκληση και μας αρέσουν οι προκλήσεις».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News