ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η σουηδική συνταγή στην Premia με στόχο επενδύσεις €1 δισ.

Η σουηδική συνταγή στην Premia με στόχο επενδύσεις €1 δισ.

Να αυξήσει στο 1 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, την αξία του χαρτοφυλακίου της επιδιώκει η διοίκηση της Premia (πρώην Pasal Development), όπως ανέφεραν, χθες στην γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της εταιρείας, ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης και ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Μαρκάζος. Ο στόχος αυτό δεν είναι ακατόρθωτος, εάν ληφθεί υπόψη ότι κάτι αντίστοιχο πέτυχε με άλλη σουηδική εταιρεία συμφερόντων του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ελέγχει, μέσω της σουηδικής Sterner Stenhus, το 74,65% της Premia.

Τον Σεπτέμβριο δηλαδή, του 2020, ο κ. Γεωργιάδης ίδρυσε την εταιρεία ακινήτων «Stenhus Fastigheter i Norden», η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο οκτώ ακινήτων αξίας 137 εκατ. ευρώ, μέγεθος που έχει αυξηθεί, σήμερα, σε 620 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε, χθες, ο κ. Γεωργιάδης. Στόχος του ίδιου είναι η Stenhus Fastigheter, που ελέγχει με 53,6% η Sterner Stenhus, να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων της Σουηδίας μέσα στην επόμενη πενταετία. Προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκει έως και το 2024, η σουηδική εταιρεία να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα ψηλά βάζει τον πήχη ο κ. Γεωργιάδης και για την Premia, για την οποία επιδιώκει οι επενδύσεις σε ακίνητα τη φετινή χρονιά να αυξηθούν σε 200 εκατ. ευρώ από 114 εκατ. ευρώ, σήμερα. Και να έχουν ενισχυθεί σε 300 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2022. Ο στόχος αυτός, όμως, ενδεχομένως, να επιτευχθεί νωρίτερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, χθες. Κι αυτό επειδή μετά τη σχεδιαζόμενη -τρίτη κατά σειρά-αύξηση κεφαλαίου-της οποίας το ύψος δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό επίσημα-με εισφορά σε ακίνητα και χρήμα, η εταιρεία θα επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα, αποκτώντας ακίνητα με αξιόπιστους μισθωτές.

Σήμερα, η Premia διαθέτει χαρτοφυλάκιο αποθηκευτικών χώρων 103 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, μέγεθος που επιδιώκει να αυξήσει σε 200 χιλ. τ.μ. μέχρι και το τέλος της χρονιάς. Στην επίτευξη του στόχου αυτού πρόκειται να συμβάλει η ΝΟΕ Μεταλλικές κατασκευές που ελέγχει το 19,54% της Premia, έχοντας, ήδη, εισφέρει στην εισηγμένη, σε πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, αποθηκευτικούς χώρους 62.500 τετραγωνικών μέτρων.

Η Premia ιδρύθηκε το 1991 (ως Pasal Development) από τον Σωτήρη Θεοδωρίδη που έχει συνδεθεί με την εταιρεία επίπλων Sato, της οποίας αποτελεί ιδρυτή της. Εκτός από τις νέες εξαγορές ακινήτων, η Premia διαθέτει, από την εποχή Θεοδωρίδη, στο χαρτοφυλάκιό της οικόπεδα στο Λαύριο και τη Χαλκίδα και βιομηχανικά ακίνητα στο Βοτανικό και το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Τον Ιούλιο του 2020 η Premia (τότε Pasal) ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την Sterner Stenhus βασική μέτοχο της εταιρείας ακινήτων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News