Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 14:29
BUSINESS & FINANCE

Για φόνο κατηγορείται ο πρώην υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής της ΕΒΖ

Για φόνο κατηγορείται ο πρώην υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής της ΕΒΖ

Κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός στη δολοφονία ενός αγρότη που του χρωστούσε χρήματα βρίσκεται, σύμφωνα με την Daily Mail, ο Λούκας Φέκερ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν ως ο ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής που θα έσωζε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Φέκερ προσέλαβε τον 34χρονο πρώην αστυνομικό Γουίλιαμ Λάιλ Τζόνσον και τον 38χρονο Τζέικομπ Μαζέικα για να σκοτώσουν τον Τόμας Σβαρτζ, έναν ιδιοκτήτη φάρμας που του χρωστούσε χρήματα.

Ο Σβαρτζ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Ολλανδία τον Νοέμβριο του 2019. Η εξώπορτα ήταν ανοιχτή και το χερούλι ήταν λερωμένο με αίμα, αναφέρουν τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Το θύμα έφερε μαχαιριές στο σώμα και στο λαιμό.

Ο Τζόνσον συνελήφθη στις ΗΠΑ όπου και κρατείται χωρίς δικαίωμα αναστολής, ενώ ο Μαζέικα θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 23 Ιουνίου. Και οι δύο τους κατηγορούνται από τις ολλανδικές αρχές για εγκλήματα που σχετίζονται με φόνο, ανθρωποκτονία και ομηρία.

Όπως γράφει η Daily Mail, δεν είναι σαφές ποιες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί κατά του 51χρονου Φέκερ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της Innovation Brain, μιας εταιρείας που αγοράζει επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Οι ολλανδικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι ο Σβαρτζ και ο Φέκερ είχαν επαγγελματική σχέση και ότι το θύμα πιθανότατα χρωστούσε χρήματα στον Φέκερ», αναφέρουν τα νομικά έγγραφα. Ο Φέκερ κρατείται και περιμένει να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, δύο άνδρες που μιλούσαν αγγλικά είχαν προειδοποιήσει τον Σβαρτζ να πληρώσει τα χρέη του, μόλις εβδομάδες πριν από το θάνατό του.

Μετά, λίγες ημέρες πριν από τον φόνο, οι Μαζέικα και Τζόνσον ταξίδεψαν αεροπορικώς από τις ΗΠΑ στην Ολλανδία με εισιτήρια τα οποία πιστεύεται ότι τους έκλεισε ο Φέκερ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνάντησαν έναν τρίτο Αμερικανό, τον Τζάστιν Στίβεν Κοσέι, σε ξενοδοχείο κοντά στο σπίτι του Σβαρτζ.

Γείτονες θυμούνται ότι είδαν ένα Volkswagen Polo –το οποίο είχαν νοικιάσει οι Κοσέι και Φέκερ- έξω από το σπίτι του Σβαρτζ, το πρωί της 26ης Νοεμβρίου. Άκουσαν έναν δυνατό γδούπο και είδαν ένα άτομο σκυμμένο, να κρατά ένα σεντόνι ή μία κουβέρτα, καθώς και μία άγνωστη μέχρι στιγμής γυναίκα. Στο νοικιασμένο αυτοκίνητο βρέθηκαν ίχνη του αίματος του Σβαρτζ, ενώ οι Μαζέικα και Τζόνσον επέστρεψαν στις ΗΠΑ δύο ημέρες μετά τη δολοφονία.

Σημειώνεται ότι η Innovation Brain του Λούκας Φέκερ εμφανίστηκε το 2018 ως ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής της ΕΒΖ, με τον επιχειρηματία να υπόσχεται ένα σχέδιο σωτηρίας πολλών εκατομμυρίων για τη βιομηχανία. Στην πορεία, ωστόσο, αποδείχθηκε ανακόλουθος στα όσα έλεγε, με αποτέλεσμα έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα, η είσοδός του στην ταλαιπωρημένη εταιρεία να ναυαγήσει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News