BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα και «φρενάρει» την πτώση

Στις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Βρίσκει στηρίγματα και «φρενάρει» την πτώση

Συγκρατημένες απώλειες εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά την έντονη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών και την έλλειψη νέων καυσίμων- δείχνει να κρατάει τα στηρίγματα των 890 μονάδων, βάζοντας «φρένο» στο εύρος των ρευστοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια πτώση της τάξης του 0,56% και υποχωρεί στις 895,62 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (900,65 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις έξι μονάδες -από 890,31 έως 896,01 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να ανεβάζει ρυθμούς, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, και να κυμαίνεται στα 45 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι.

Οι εντολές πώλησης, αν και εκδηλώθηκαν από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, δεν έχουν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, κάτι το οποίο οφείλεται στο σημαντικό «μάζεμα» των πρωινών απωλειών στις τράπεζες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank από το -1,8% έχει περιοριστεί στο -0,7%, επιστρέφοντας προς το 1,3 ευρώ.

Αντιστοίχως, η μετοχή της Πειραιώς, αν και το πρωί «έχανε» έως 1,8%, αυτή την στιγμή έχει «μαζέψει» στο 1,2%, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο του 1,6 ευρώ. Ακόμη πιο αισθητή είναι η βελτίωση στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία από το -1% βρίσκεται στο 0% και το 2,51 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα, ο τίτλος της ΔΕΗ εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, παρουσιάζοντας πτώση κατά 2% και συνιστώντας πηγή αστάθειας για τον FTSE Large Cap. Κοντά στο 2% παραμένουν οι απώλειες και για τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Quest Συμμετοχών, Intracom και Τεχνική Ολυμπιακή υφίστανται τις εντονότερες ρευστοποιήσεις (σ.σ. άνω του 2%) από τον κλάδο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Βασικό στήριγμα οι 870 μονάδες

Η αδυναμία της ελληνικής αγοράς να υπερβεί τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων ήταν έκδηλη εδώ και αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να εδραιωθεί μια δικαιολογημένη συσσώρευση γύρω από το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων. Η εν εξελίξει πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1% και τις 438 μονάδες, ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει αρνητικά και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών, η οποία «χάνει» τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις 13 Μαΐου. 

Σε κάθε περίπτωση, οι 870 μονάδες αποτελούν το πρώτο σημαντικό σημείο στήριξης του Γενικού Δείκτη, εφόσον η διόρθωση στις διεθνείς αγορές προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένων και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την σταδιακή απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.  

Υπό αυτό το πρίσμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κληθεί να «εφοπλιστεί» με υπομονή έως ότου υπάρξουν νέοι καταλύτες, όπως η άνοδος του ελληνικού τουρισμού, η ανάκαμψη της οικονομίας και η εισροή των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις συντελεστούν όλα αυτα (ή και ένα απ’ αυτά), τότε είναι βέβαιο ότι η αγορά θα κινηθεί προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, αυτόν των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

«Μάζεψαν» οι τραπεζικές πιέσεις

Οι τράπεζες, αν και το πρωί βρέθηκαν αντιμέτωπες με απώλειες που ξεπερνούσαν το 1%, αυτή την στιγμή έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη «χασούρα», η οποία διαμορφώνεται μόλις στο -0,3% και τις 582 μονάδων. Ωστόσο, για όσο διάστημα παραμένουν κάτω των 600 μονάδων, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια «γενναία» κίνηση προς τις επόμενες αντιστάσεις των 920 και των 950 μονάδων.

Πέραν των προαναφερόμενων μεταβολών σε Alpha, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, σχεδόν αμετάβλητη παραμένει και η μετοχή της Eurobank, η οποία κινείται σταθερά (-0,03%) στο επίπεδο του 0,78 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει τις ακραίες διακυμάνσεις, εν όψει της αναμενόμενης εισόδου του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο.

  • Alpha Bank -0,77% 1,2945 ευρώ
  • Attica Bank 2,62% 0,1488 ευρώ
  • Eurobank -0,05% 0,7858 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,51 ευρώ
  • Πειραιώς -1,24% 1,59 ευρώ

Κυρίαρχοι οι πωλητές, στηρίγματα από ΟΠΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίσηης (-0,45%), οι πωλητές παραμένουν τα «αφεντικά» του χρηματιστηριακού ταμπλό, καθώς -εκτός των πιέσεων σε ΔΕΗ και ΕΧΑΕ- αξιοσημείωτες ρευστοποιήσεις της τάξης του 1,5% εμφανίζονται στις μετοχές των Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων υποχωρεί κατά 0,5%, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για την εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία προβλέπει την ιδρυση εταιρείας συμμετοχών (holding) και τη μείωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1,5%. Οριακή κέρδη σημειώνουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Σαράντης και Τιτάνα.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 28 μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News