BUSINESS & FINANCE

Γέφυρα 2: Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών

Γέφυρα 2: Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών

Εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται από χθες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών έως ότου οι νέες διατάξεις που διευρύνουν το πλαίσιο προστασίας του προγράμματος «Γέφυρα 2» κατατεθούν στη Βουλή. 

Οι διαβουλεύσεις είναι αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού αλλά και της διαφωνίας που εκδήλωσαν χθες οι τράπεζες για το περιεχόμενο των νέων μέτρων διευκόλυνσης που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών για τους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα 2». Βάσει αυτών οι τράπεζες καλούνται να τηρήσουν πρόσθετες δεσμεύσεις για τα δάνεια των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα ενταχθούν στο Γέφυρα 2, όπως να μειώσουν το επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου ή να κουρέψουν μέρος της οφειλής κάτω υπό προϋποθέσεις. 

Εκτός από τη μείωση του επιτοκίου και τη διαγραφή μέρους της οφειλής, οι τράπεζες υποχρεούνται επίσης να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Τα πρόσθετα ευνοϊκά μέτρα συμφωνήθηκαν μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τα νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τις 33.792 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», καθώς και για όσες υποβάλλουν αίτηση έως και τις 31 Μαΐου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας. 

Συγκεκριμένα τα μέτρα προβλέπουν ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2», οι πιστωτές  πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:

  • Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου,
  • Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής

β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων

γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Διαγραφή μπορεί να γίνει εφόσον το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών ή εφόσον δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, ή/και

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής

  • Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

2. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:

  • Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης,
  • Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Το  θέμα κυριάρχησε στην καθιερωμένη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και εκτός από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η κίνηση του υπουργείου, οι τράπεζες διαφωνούν και επί της ουσίας καθώς θεωρούν ότι το όφελος που θα έχουν και οι ίδιες μέσω της κρατικής επιδότησης είναι δυσανάλογο με τις δεσμεύσεις που τους επιβάλλονται για τους υπόλοιπους όρους του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφωνία επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουν ειδικά σε ότι αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται για τα μη εξυπηρετούμενα, οι οποίες σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες αλλοιώνει την κουλτούρα πληρωμών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News