Aνοίγει αύριο η νέα «σελίδα» για τα ΕΛΠΕ
Τι αναμένεται στην έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις αλλαγές στο καταστατικό – Τα επόμενα βήματα
Το πρώτο βήμα για τον στρατηγικό μετασχηματισμό των Ελληνικών Πετρελαίων θα γίνει αύριο, καθώς θα λάβει χώρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει τις προτεινόμενες από το ΔΣ τροποποιήσεις του καταστατικού του Ομίλου, για την εναρμόνισή του με τις διατάξεις του νόμου 4706/2020 περί εταιρικής διακυβέρνησης. Στον επίκεντρο των αλλαγών αυτών βρίσκεται η μείωση των μελών του Δ.Σ. σε 11, από 13 που είναι σήμερα, με την εκλογή του συνόλου τους από τη Γενική Συνέλευση.
Η εισήγηση του ΔΣ προβλέπει επίσης τη μείωση της θητείας του Δ.Σ. σε τρία έτη, αντί για πενταετή, όπως προβλέπεται από το ισχύον καταστατικό. Προτείνεται επίσης η εισαγωγή ρύθμισης ώστε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου να είναι υποχρεωτικά μη εκτελεστικό μέλος. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης στους κανόνες για την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων επιχειρήσεων, το Δημόσιο προχώρησε χθες στον διορισμό των Αναστασίας Μακαριγάκη και Αναστασίας Μαρτσέκη στο ΔΣ των ΕΛΠΕ, σε αντικατάσταση των Μ. Κεφαλογιάννη και Λ. Παπάζογλου.
Οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΕΛΠΕ δρομολογούνται με τη συμφωνία των δυο βασικών μετόχων του Ομίλου, δηλαδή του Δημοσίου και της Paneuropean, που κατέχουν το 35,5% και το 47% των μετοχών αντίστοιχα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα -απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ΕΛΠΕ-, με το νέο μοντέλο επιλογής της διοίκησης βελτιώνεται η ανεξαρτησία του ΔΣ και ενισχύεται η θέση της εταιρείας στην ελληνική Κεφαλαιαγορά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τις προωθούμενες αλλαγές του Καταστατικού «αίρονται ασυμβατότητες που δρουν αποτρεπτικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από την πλευρά του τόνισε -από το ίδιο βήμα- ότι τα ΕΛΠΕ προσαρμόζονται στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβαση και ότι η αύξηση της τιμής της μετοχής των ΕΛΠΕ στα 6,3 ευρώ το τελευταίο διάστημα (από το χαμηλό 52 εβδομάδων των 4,07 ευρώ που αποτυπώνει προφανώς και τις παρενέργειες από την πανδημία στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου) αποδεικνύει πώς οι αγορές αντιλαμβάνονται θετικά τις προωθούμενες αλλαγές
Τι αλλάζει
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς, το οποίο αποτελεί προϊόν της συμφωνίας του 2003 μεταξύ της Paneuropean και του ελληνικού Δημοσίου, τα 7 μέλη του 13μελούς Δ.Σ. διορίζονται από το Δημόσιο, ενώ 2 από την Paneuropean. Επίσης, στο Δ.Σ. συμμετέχουν 2 εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ 2 μέλη εκλέγονται από την ειδική συνέλευση των υπολοίπων μετόχων της μειοψηφίας. Οι σχετικές προβλέψεις θα πάψουν να ισχύουν με τον νέο τρόπο εκλογή των μελών του ΔΣ, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη του τύπου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, «δεν αποτελεί επιλογή μας, αλλά υποχρέωσή μας» που απορρέει από την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων, καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούν για απεμπόληση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Δ.Σ.
«Στα σκαριά» και η νέα δομή και ταυτότητα του Ομίλου
Παράλληλα με τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, τα ΕΛΠΕ εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια για την αλλαγή της υφιστάμενης δομής του Ομίλου, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου «Vision 2020-2025» για τον μετασχηματισμό ενός «παραδοσιακού» πετρελαϊκού ομίλου σε έναν ολοκληρωμένο όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, με έμφαση στις «πράσινες» πηγές. Ενα utility με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σταθερή ροή αποτελεσμάτων, πιο προβλέψιμη κερδοφορία και μικρότερη εξάρτηση από την «κυκλικότητα» των αγορών που επηρεάζει έντονα τα περιθώρια του κλάδου διύλισης, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου σήμερα.
Ένα από τα μοντέλα που διερευνάται είναι η σύσταση μίας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα υπαχθούν ως θυγατρικές οι επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, με τη μορφή διακριτών εταιρικών οντοτήτων, ένα σχήμα που διευκολύνει τη χρηματοδότηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους επόμενους μήνες. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της αλλαγής της εταιρικής ταυτότητας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου rebranding που να αναδεικνύει το πράσινο πρόσημο που θέλουν να αποκτήσουν τα ΕΛΠΕ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News