BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Σημειωτόν στις 900 μονάδες – Υπό πίεση ΔΕΗ, Attica Bank

Αμετάβλητες οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Σημειωτόν στις 900 μονάδες – Υπό πίεση ΔΕΗ, Attica Bank

Στα στηρίγματα των 900 μονάδων τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε -έστω και οριακά- στους πωλητές, αδυνατώντας να βρει τα απαιτούμενα «καύσιμα», προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι για το οποίο ευθύνεται και η αισθητή μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,31% και υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, δηλαδή τις 900,65 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,48 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε δέκα μονάδες -από 909,65 έως 910,28 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα για δεύτερη διαδοχική ημέρα, μην υπερβαίνοντας τα 59 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά, σε μια συνεδρίαση η οποία θύμισε έντονα την χθεσινή, παρότι στο ξεκίνημα της ημέρας επιχείρησε να προσεγγίσει τις 910 μονάδες, στη συνέχεια απώλεσε τα όποια στηρίγματα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στις 900 μονάδες, παραμένοντας βέβαια, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών (913 μονάδες).

Άλλωστε, είναι σαφές ότι τις τελευταίες ημέρες, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει μια «εικόνα» στασιμότητας, κινούμενος πέριξ ενός στενού ορίου -από 900 έως 910 μονάδες.

Το σημερινό momentum εδράστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αρνητική πορεία της ΔΕΗ, η οποία διλίσθησε κατά τουλάχιστον 2,3%, μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να αναβάλει επ’ αόριστον την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου. Υπό κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η μετοχή της Aegean, η οποία τερμάτισε με απώλειες άνω του 2%.

Ισχυρές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν, επίσης, στη μετοχή της Attica Bank, η οποία «κατρακύλησε» κοντά στο -10%, εν μέσω των αυξημένων αβεβαιοτήτων για τo μέλλον της τράπεζας και την είσοδο του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά, τα στηρίγματα της Εθνικής Τράπεζας κατάφεραν να μετριάσουν την καθοδική πτώση, με τον τραπεζικό τίτλο να κλείνει στο +1,6% και τα 2,51 ευρώ.

Κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών

Η σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών απέδειξε, αν μη τι άλλο, την αδυναμία άμεσης υπέρβασης των αντιστάσεων των 910 μονάδων, αλλά και την ανάγκη εμφάνισης νέων καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την αγορά προς τον επόμενο μεγάλο στόχο, αυτόν των 950 μονάδων.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται μία «ανάσα» από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ισχυρής διόρθωσης, ως απόρροια της αύξησης του πληθωρισμού και της κατ’ επέκτασης σταδιακής απόσυρσης των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων, τα οποία εδώ και αρκετούς μήνες τροφοδοτούν τις αγορές με άφθονη ρευστότητα, παραμένουν στη «γωνία», χωρίς να αποκλείεται κανένα σενάριο.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά θα επηρεαστεί αρνητικά από τις διεθνείς αναταράξεις, με τον Γενικό Δείκτη να υπαναχωρεί στις στηρίξεις των 860 και των 880 μονάδων, αναβάλλοντας για τους επόμενους μήνες την προσδοκώμενη ανάκτηση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν υψηλό έξι ετών.

Τράπεζες: Αδυναμία προσέγγισης των 600 μονάδων

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης παρέμεινε διστακτικός, καθώς -ελλείψει αγοραστικών κινήσεων- έδειξε απρόθυμος να προσεγγίσει το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, με αποτέλεσμα να κλείσει σταθεροποιητικά (-0,06%) στις 584 μονάδες. Εξάλλου, η επιστροφή των τραπεζών σε υψηλά 15 μηνών (άνω των 600 μονάδων) συνιστά αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Πέραν των στηριγμάτων από ΕΤΕ, η «εικόνα» στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Η μετοχή της Alpha Bank, παρά το θετικό ξεκίνημα, τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,30 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank παρουσιάσει ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 1%. Η Πειραιώς δε, δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έκλεισε με πτώση 0,3%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,04% 1,3055 ευρώ
  • Attica Bank -9,38% 0,145 ευρώ
  • Eurobank -1,01% 0,7864 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,62% 2,51 ευρώ
  • Πειραιώς -0,37% 1,61 ευρώ

«Χάθηκαν» τα στηρίγματα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,35%), οι αγοραστές απώλεσαν τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους πωλητές -όπως και χθες- να κερδίζουν έδαφος, στοχεύοντας -πέραν της ΔΕΗ και της Aegean- και στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία διολίσθησε κατά 1,8%. Αντίστοιχου εύρους πιέσεις (1,8%) ασκήθηκαν σε ΟΤΕ – ΕΥΔΑΠ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Jumbo ενισχύθηκε κατά 1,3%, ενώ η μετοχή της Coca – Cola κέρδισε 1,1%. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Viohalco, παρά την ισχυρή εκκίνηση, περιόρισε την ημερήσια άνοδο σε λιγότερο του 0,5%.

Συνολικά, 54 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 53 μετοχές παρουσίασαν απώλειες, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News