Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 16:47
BUSINESS & FINANCE

Η εταιρεία του 1 δισ. δολ. που φτιάχνει «συνθετικό κρέας»

Κρέας από εργαστηριακή καλλιέργεια κυττάρων

Η εταιρεία του 1 δισ. δολ. που φτιάχνει «συνθετικό κρέας»

Το ποσό των 170 εκατ. δολαρίων κατάφερε να συγκεντρώσει η αμερικανική εταιρεία παραγωγής «συνθετικού κρέατος», Eat Just Inc, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας σειράς επενδυτικών hedge funds, όπως η UBS Αsset Management, η Graphene Ventures, η KE Ventures κ.α.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.

Πέραν των σημερινών 170 εκατ. δολαρίων, η Eat Just είχε καταφέρει να αντλήσει ακόμη 200 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2021, με τους αναλυτές να αποτιμούν την αξία της σε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια.

Πέρυσι, η Eat Just κατέστη η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να παράξει και να πουλήσει συνθετικό κρέας, το οποίο προέρχεται από καλλιέργειες ζωικών κυττάρων, χωρίς να προϋποθέτει την σφαγή ζώων. Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα είδος κυτταρικής ζωικής καλλιέργειας.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2000 από τον Jason Matheny, ο οποίος παρουσίασε τις αρχές της εργαστηριακής καλλιέργειας κρέατος, ιδρύοντας τον οργανισμό Νέος Θερισμός. Ο «σπόρος» έβγαλε καρπούς το 2013, όταν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ έφτιαξαν το πρώτο μπιφτέκι από καλλιέργεια εργαστηρίου.

Μέχρι σήμερα, η κατανάλωση συνθετικού κρέατος δεν επιτρέπεται στις ΗΠΑ και επομένως η Eat Just εξάγει τα προϊόντα στη Σιγκαπούρη. Ωστόσο, υπάρχει άκρατη αισιοδοξία ότι η αμερικανική απαγόρευση θα αρθεί λίαν συντάμως, με την εταιρεία να τελεί εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Kearney, στην αγορά του συνθετικού κρέατος δραστηριοποιούνται αυτή την στιγμή περίπου 70 εταιρείες παγκοσμίως, με τον τζίρο να δύναται να εκτιναχθεί σε 1,8 τρισ. δολάρια έως το 2040.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News