Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 12:24
BUSINESS & FINANCE

Costamare: Το πρώτο ομολογιακό σε Έλληνες από τη ναυτιλιακή της Wall Street

Στόχος η άντληση έως 100 εκατ. ευρώ

Costamare: Το πρώτο ομολογιακό σε Έλληνες από τη ναυτιλιακή της Wall Street

Την Τετάρτη 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της δημόσιας προσφοράς για το κοινό ομολογιακό δάνειο της Costamare Participations Plc, 100% θυγατρικής της Costamare Inc., προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα. 

Ως καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας προσφοράς έχει οριστεί η 21η Μαΐου, ενώ η έκβαση θα ανακοινωθεί στις 25 Μαΐου. Η έκδοση θα συντελεστεί με την εγγύηση της Costamare Inc., η οποία σήμερα αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα ιδιοκτήτη container πλοίων παγκοσμίως. 

Ο Όμιλος Costamare, ο οποίος είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει 47 χρόνια παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία και ο στόλος του αριθμεί σε 82 πλοία.

Με συνολική κεφαλαιοποίηση, ύψους 1,29 δισ. δολαρίων, η Costamare έκλεισε το 2020 καταγράφοντας συνολικά έσοδα 460,3 εκατ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 300,4 εκατ. δολάρια. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στο τέλος του περασμένου έτους, ανήλθαν σε 191,9 εκατ. δολάρια.

Οι επενδύσεις του Ομίλου, από τις αρχές του 2021, έχουν φθάσει σε 204,4 εκατ. δολάρια, ενώ οι υπό εκτέλεση επενδύσεις για έξι υπό παραλαβή πλοία, καθώς και ενός υπό ναυπήγηση εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν σε 241,1 εκατ. δολάρια. 

Στόχος του ομολογιακού δανείου είναι να εκδοθούν έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, συνολικού ποσού έως 100 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια ανέρχεται σε πέντε έτη, με δυνατότητα μερικής ή πρόωρης εξόφλησης την 1η περίοδο εκτοκισμού του 3ου έτους. Το ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολογιακού δανείου προς το ελληνικό κοινό από ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Wall Street. 

H Costamare ανήκει στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και ιδρύθηκε από τον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 75 ετών. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2010, η εταιρεία κατάφερε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εκδίδοντας 13,3 εκατ. νέες μετοχές. 

Πέραν του τεράστιου ναυτιλιακού στόλου, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου είναι ιδιοκτήτρια και της εμβληματικής τουριστικής – ξενοδοχειακής μονάδας του Costa Navarino στην Πύλο Μεσσηνίας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News