BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ

Η φάση συσσώρευσης θα αποτελέσει καλό σημείο εισόδου στις αγορές, σύμφωνα με τον οίκο

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ

Ενδιαφέροντα βρίσκουν οι αναλυτές της JP Morgan τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σύμφωνα με σημερινή έκθεση στρατηγικής του επενδυτικού οίκου.

Η JP Morgan προειδοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι τα διεθνή χρηματιστήρια θα μπουν σε μία φάση συσσώρευσης, θεωρώντας ότι ο S&P 500 θα «κολλήσει» γύρω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συσσώρευση δεν θα είναι παρατεταμένη, αλλά θα διαρκέσει ενδεχομένως 1-3 μήνες και στο τέλος θα αποδειχθεί ένα σπουδαίο σημείο εισόδου για την επόμενη φάση της ανοδικής κίνησης», εξηγούν οι αναλυτές.

Σε αυτή την περίοδο, η JP Morgan εκφράζει προτίμηση για τους αμυντικούς κλάδους, δηλώνει επιφυλακτική για την τεχνολογία και θετική για τις τράπεζες.

Από τις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο οίκος  συστήνει overweight θέσεις στην Ευρωζώνη έναντι της Βρετανίας.

«Μέσα στην Ευρωζώνη, πιστεύουμε ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα. Οι περιφερειακές χώρες είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», τονίζουν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν στο 9,4% του ΑΕΠ για την Ιταλία και στο 10% για την Ισπανία.

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ-1

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εξηγούν ότι η περιφέρεια αποτελεί ένα βασικό «value play», αφού τα χρηματιστήριά της έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές αξίας και αναμένεται να ωφεληθούν από τη στροφή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Την ώρα που δηλώνει θετική για τον τραπεζικό κλάδο, η JP Morgan εξηγεί ότι οι δείκτες της περιφέρειας είναι τραπεζοκεντρικοί, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις της περιφέρειας έναντι του πυρήνα να ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία των τραπεζών.

Το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό και οι όροι δανειοδότησης έχουν βελτιωθεί τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, συνεχίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, η Ιταλία και η Ισπανία είναι ανάμεσα στις φθηνότερες αγορές του κόσμου.

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ-2

Συγκεκριμένα, η Ισπανία εμφανίζει P/E 15,3 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών και η Ιταλία 13,4. Η Ιταλία είναι από τις πιο φθηνές αγορές και σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο των αποτιμήσεών της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο P/E του χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι πολύ υψηλό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan διαμορφώνεται στο 68.

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ-3

Η αγορά της Αθήνας εμφανίζει P/E 72,4 με βάση τα εκτιμώμενα εταιρικά κέρδη του 2021, 64,8 για το 2022 και 58,3 για το 2023. Η μερισματική της απόδοση υπολογίζεται στο 1,3%.

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ-4

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, ο MSCI Greece θα εμφανίσει αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 27,9% φέτος, κατά 11,8% το 2022 και κατά 11,1% το 2023, έπειτα από τη μείωση του 6,2% το 2020.

JP Morgan: Ενδιαφέρουσα η περιφέρεια – πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις του ΧΑ-5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News