Business & Finance Σάββατο 15/05/2021, 14:16
BUSINESS & FINANCE

Θ. Ντόκος: Το 30% της επένδυσης για τις φρεγάτες πρέπει να μείνει στην Ελλάδα

Πρόκειται για 1,5 δισ. ευρώ

Θ. Ντόκος: Το 30% της επένδυσης για τις φρεγάτες πρέπει να μείνει στην Ελλάδα

Τη παραμονή εντός Ελλάδος του 30% της επένδυσης για τις φρεγάτες, έθεσε ως «στοίχημα» ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, ο οποίος δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει ως μεγάλη αποτυχία την απουσία βιώσιμων ναυπηγείων στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει το «παράθυρο ευκαιρίας» από την αναβάθμιση των φρεγατών και θα καταφέρει να στηρίξει τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων.

«Από γεωπολιτική διάσταση πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα έρθει κάποιος από το εξωτερικό για να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” για λογαριασμό μας. Υπάρχουν ευκαιρίες, τίποτα δεν θα μας έρθει ωστόσο δωρεάν, θα πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

«Το 30% της επένδυσης στο πρόγραμμα των φρεγατών πρέπει να μείνει στην χώρα μας.  Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό. Από τα 5 δισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία του προγράμματος, να μείνει το 1.5 δισ. ευρώ» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Εξήγησε δε, ότι μια τέτοια εξέλιξει «θα δώσει μεγάλη ανάσα στη χώρα και ώθηση στην αμυντική βιομηχανία».

Από την πλευρά του, ο Ναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, εκτίμησε ότι μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας, η αμυντική βιομηχανία έχει ξεκινήσει να είναι δραστήρια. Ωστόσο, τόνισε ότι καμία αμυντική βιομηχανία δεν είναι βιώσιμη μόνο επενδύοντας στην εγχώρια αγορά. 

«Ο εξοπλισμός είναι μία ακριβή υπόθεση και δεν επιδέχεται καιροσκοπισμό και πανικό.  Κάθε ανάπτυξη προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη κόστους και ζωής» εξήγησε και αναφέρθηκε στην αποτυχία της  κοινής πρότασης του 2010 με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για την αγορά πολεμικού πλοίου αλλά και της πρότασης ΤΟΜΑ Κένταυρος – ΕΛΒΟ.

«Υπάρχει πολύ υλικό που θα μπορούσε η χώρα να εκμεταλλευτεί. Το υλικό θα μπορούσε να πωληθεί και να είναι επωφελές για τη χώρα» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι ότι η επιλογή εκποίησης εταιρειών σε ξένα συμφέροντα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. «Θα ήταν προτιμότερη η ενδυνάμωση ή η συγχώνευση εταιριών ώστε να γίνει μία πολυδιάστατη αμυντική βιομηχανία».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News