Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 14:43
BUSINESS & FINANCE

UBS: Πρέπει να «sell in May and go away» φέτος;

Στην Ευρώπη, τα τελευταία 15 χρόνια, ο Ιούνιος έδωσε αρνητικές αποδόσεις στο 80% των ετών

UBS: Πρέπει να «sell in May and go away» φέτος;

Με τα διεθνή χρηματιστήρια να σημειώνουν κέρδη σχεδόν 10% από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές ενδεχομένως να δελεάζονται να ακολουθήσουν το κλασικό ρητό της Wall Street που λέει «sell in May and go away» («πούλα τον Μάιο και πήγαινε διακοπές»).

Όπως εξηγεί ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων του Global Wealth Management της UBS, η ιστορία υποστηρίζει την ιδέα. Στην Ευρώπη, τα τελευταία 15 χρόνια, ο Ιούνιος έδωσε αρνητικές αποδόσεις στο 80% των ετών.

Όμως, η UBS πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει φέτος να παραμείνουν τοποθετημένοι, κατά προτίμηση με μία διαφοροποιημένη προσέγγιση.

Η στρατηγική του «sell-in-May» δεν δουλεύει συνεχώς σε όλες τις αγορές και σε όλες τις χρονικές  περιόδους, σημειώνει ο Haefele. Τα τελευταία χρόνια, στις αμερικανικές μετοχές, οι επενδυτές πέτυχαν υπερ-αποδόσεις εάν έμειναν τοποθετημένοι. Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν ράλι άνω του 20% από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο τόσο το 2017  όσο και το 2020. Και οι μετοχές της Ευρωζώνης έδωσαν κέρδη άνω του 10% στο ίδιο διάστημα του 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS εκτιμά ότι η στρατηγική του «sell-in-May» μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αναποτελεσματική φέτος, σε ένα περιβάλλον ταχύτατης βελτίωσης των ρυθμών ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών.

«Τέλος, το να πιάσει κάποιος το timing της αγοράς είναι δύσκολο», τονίζει ο Haefele. Για τους επενδυτές που θα πουλήσουν τον Μάιο, το να αγοράσουν και πάλι αργότερα μπορεί να αποδειχθεί ψυχολογικά δύσκολο, ειδικά εάν οι αγορές έχουν σημειώσει ράλι εν τω μεταξύ. Άλλωστε, το να διατηρεί κανείς τα χρήματά του σε μετρητά στο σημερινό περιβάλλον για πολύ καιρό είναι ακριβό, καταλήγει η UBS.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News