BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η Aegean «συντηρεί» το θετικό πρόσημο

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες, έχασαν τα πρωινά κέρδη

Χρηματιστήριο: Η Aegean «συντηρεί» το θετικό πρόσημο

Το ανοδικό momentum προσπαθεί να διατηρήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον κλάδο της ενέργειας και του τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.15), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,32% και ενισχύεται στις 902,34 μονάδες, κερδίζοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (899,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 902,28 έως 907,27 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 35 εκατ. ευρώ έως τις 2.15 το μεσημέρι.

Η ελληνική αγορά, παρά τη μερική εξασθένηση της ανοδικής κίνησης, εξακολουθεί να κινείται σε θετικό έδαφος, επιχειρώντας να αφήσει πίσω τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση της τρέχουσας εβδομάδας, η οποία έφθασε να «δοκιμάζει» και τις στηρίξεις των 880 μονάδων.

Με βασικό σύμμαχο επιλεγμένες μετοχές του FTSE Large Cap, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης φαίνεται ότι βαδίζει σταδιακά -κάτι το οποίο θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες- προς το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή προς τις αντιστάσεις των 910 – 920 μονάδων.

Η εν λόγω προσπάθεια εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Aegean, η οποία βρίσκεται στο +3,3% και τα 5,58 ευρώ, εν όψει της προγραμματισμένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 60 εκατ. ευρώ, αλλά και εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. 

Σημαντικά στηρίγματα παρέχουν και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι κινούνται άνω του +2%. Από την άλλη πλευρά, παρά την πρωινή ανοδική τάση, οι τράπεζες έχουν επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος, με την Πειραιώς να «χάνει» το σύνολο των αρχικών κερδών και να παραμένει αμετάβλητη στο 1,6 ευρώ/μετοχή.

Βελτιωμένο το κλίμα στις αγορές

Στις ευοίωνες προοπτικές του Χρηματιστηρίου συγκαταλέγεται και η αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ανακάμπτουν ήπια (έως +0,7%), μετά τις έντονες αναταράξεις των προηγούμενων ημερών. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει την επαναφορά των ρευστοποιήσεων, ιδίως όσο επιμένουν τα στοιχεία για ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ένα σενάριο, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε θα φέρει σε δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης και επομένως, της άφθονης ρευστότητας που διοχετεύουν προς τις χρηματαγορές. 

Η ελληνική αγορά, από την πλευρά της, έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να απορροφήσει ενδεχόμενες πιέσεις από το εξωτερικό, αρκεί αφενός οι διεθνείς απώλειες να είναι ελεγχόμενος, αφετέρου οι επενδυτές να προεξοφλήσουν καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, εξάλλου, μετά από αρκετούς μήνες, η οικονομική και κοινωνική ζωή φαίνεται ότι σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, με τη σημαντική «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

«Χάνονται» τα τραπεζικά στηρίγματα

Οι τραπεζικοί τίτλοι, παρά τα αρχικά κέρδη και την επιστροφή σε θετικό έδαφος, παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι, με τον κλαδικό δείκτη να βρίσκεται στο -0,08% και τις 583 μονάδες, με αποτέλεσμα αφενός να διατηρείται η απόσταση από τις 600 μονάδες, αφετέρου να βρίσκεται προ των πυλών της 6ης διαδοχικής καθοδικής συνεδρίασης.

Από τις επιμέρους μετοχές, μέχρι στιγμής, μόνο η Alpha Bank δείχνει σημάδια ζωής, κερδίζοντας περίπου 0,8%, παρότι νωρίτερα είχε φθάσει έως και το 1,5%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς παραμένει σταθερή στο 1,6 ευρώ, ενώ Eurobank και Εθνική Τράπεζα παρουσιάζουν μικρές απώλειες. Η μετοχή της Attica Bank δε, έχει απορροφήσει το πρωινό -3% και πλέον είναι αμετάβλητη στο 0,168 ευρώ.

  • Alpha Bank 0,78% 1,29 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,168 ευρώ
  • Eurobank -0,78% 0,7888 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,20% 2,525 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,6 ευρώ

Υψηλές «πτήσεις» από Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,26%), οι αγοραστές παραμένουν «κυρίαρχοι» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αν και δεν λείπουν οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ορισμένους τίτλους. Τα ισχυρότερα στηρίγματα, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίζονται στη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 3,3%.

Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ, οι οποίες βρίσκονται στο +2% και το +2,4%, αντίστοιχα. Η μετοχή του ΟΤΕ δε, καταγράφει κέρδη κατά 1,3% χάρη στα θετικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΔΕΗ «διορθώνει» στο -0,7%, μετά το χθεσινό +4%, ως απόρροια της συμφωνίας με την Κομισιόν για τη διάθεση λιγνιτικής ενέργειας σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρισμού.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (14.15), 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News