Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 13:35
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η Τουρκία έκοψε το ρεύμα στον Λίβανο

Τι συμβαίνει στη χώρα της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Τουρκία έκοψε το ρεύμα στον Λίβανο

Τους διακόπτες σε χιλιάδες νοικοκυριά του Λιβάνου «κατέβασε» η Τουρκία, μέσω της ενεργειακής εταιρείας Karpowership, σε μια κίνηση – απειλή για τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές της τοπικής κυβέρνησης, η οποία «βυθίζεται» ολοένα και περισσότερο στα χρέη.

Η τουρκική εταιρεία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύος 370 MW, αντικατοπτρίζοντας σχεδόν το 1/4 των συνολικών ενεργειακών αποθεμάτων του Λιβάνου. Το μεγάλο ύψος των οφειλών της κυβέρνησης, ωστόσο, ανάγκασε την Karpowership να διακόψει την παραγωγή της Παρασκευής.

Μάλιστα, απείλησε ότι το «κατέβασμα» του διακόπτη θα διαρκέσει περισσότερες ημέρες, εφόσον η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν κάνει κινήσεις άμεσης διευθέτησης των εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων.

Η διακοπή, πάντως, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της υπερχρεωμένης χώρας, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες αδυνατεί να καλύψει το σύνολο της εγχώριας ενεργειακής ζήτησης.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι αρκετά νοικοκυριά βασίζονται εξ ολοκλήρου σε γεννήτριες, καθώς αρκετές ώρες της ημέρας υπάρχουν διαδοχικές διακοπές ρεύματος.

Τα οικονομικά προβλήματα του Λιβάνου ξεκίνησαν το 2019, ενώ πολλαπλαστιάστηκαν μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το καλοκαίρι του 2020.

«Για 18 μήνες έχουμε επιδείξει εξαιρετική ευελιξία στις συζητήσεις με το κράτος, συνεχίζοντας την παραγωγή ενέργειας, ακόμη και χωρίς να υπάρχουν πληρωμές ή ένα σχέδιο πληρωμών. Κι αυτό διότι η χώρα αντιμετωπίζει σκληρές δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, καμία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει σ’ ένα περιβάλλον με τόσο άμεσους κινδύνους» ανακοίνωσε η τουρκική εταιρεία.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Τουρκίας, οι οφειλές του Λιβάνου ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News