Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 13:27
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία

Νέα βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό  κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε, ενώ αντίθετα, οριακή εξασθένιση εμφάνισαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-1

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στις –34,6 (από –39,5) μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα (-32,6 μονάδες).

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-2

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε οριακά τον Απρίλιο, στις 99,8 (από 100,8 μονάδες) τον Μάρτιο, ελαφρώς υψηλότερα, από το αντίστοιχο περυσινό (97,6 μον.), κυρίως λόγω των τρεχουσών εξελίξεων σχετικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-3

Η αναμενόμενη μερική ή πλήρης άρση των περιορισμών και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα δημιουργούν ένα θετικό κλίμα, καθώς θετικό πρόσημο εμφανίζει πλέον το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση, ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή ενισχύεται, το ισοζύγιο προβλέψεων για τις 
τιμές σημειώνει σημαντική αύξηση, ενώ ήπια υποχώρηση διαπιστώνεται στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων  για τις πωλήσεις. 

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-4

Η πρόοδος της εμβολιαστικής διαδικασίας και η επαναλειτουργία σημαντικών τομέων της οικονομίας βελτιώνουν τις προσδοκίες, καθώς ελαφρώς ενισχυμένος είναι ο αρνητικός δείκτης για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση, ενίσχυση εμφανίζεται στο ισοζύγιο για τα  αποθέματα, όμως υποχώρηση διαπιστώνεται για τα καταναλωτικά αγαθά, η οποία είναι ηπιότερη για τα ενδιάμεσα αγαθά. Άνοδος καταγράφεται για τα κεφαλαιουχικά, λόγω κυρίως της αισθητής βελτίωσης των προβλέψεων για την παραγωγή. 

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-5

Μικρή υποχώρηση εμφάνισε το εργοστασιακό δυναμικό και αμετάβλητη  ήταν η εξασφαλισμένη παραγωγή. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής παρέμειναν αμετάβλητοι στους 4,6 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί, στο 74,1% (από 75% τον Μάρτιο). 

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-6

Στη βιομηχανική παραγωγή καταγράφηκε ενίσχυση 5,4% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο  πριν στην Ελλάδα έναντι αύξησης 10,9% στην ΕΕ27. Στο πρώτο τρίμηνο, αύξηση σημειώθηκε στα Προϊόντα Καπνού (21,0%), στον Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (17,6%) και στην Κλωστοϋφαντουργία (14,3%). Στους  βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση σημειώθηκε στα Φαρμακευτικά προϊόντα (9,7%), στα Βασικά Μέταλλα (4,1%) και εξασθένιση  4,2% στα Τρόφιμα. Η μεγαλύτερη κάμψη σημειώθηκε στα Δερμάτινα είδη (-42,3%), στα Έπιπλα (-22,6%) και στα προϊόντα Ξύλου (-11,1%).

Ήπια εξασθένιση εμφάνισε η απασχόληση στη Βιομηχανία το 2020, αλλά άνοδος σημειώθηκε στο κόστος εργασίας. Το δ’ τρίμ. του 2020 οι απασχολούμενοι στη Βιομηχανία μειώθηκαν 5,4% ή 21,0 χιλ.  συγκριτικά με το δ’ τριμ. 2019 (στους 371,5 χιλ. από τους 392,5 χιλ.), έναντι μείωσης 
0,6% στο σύνολο της οικονομίας. Το 2020 η απασχόληση στη βιομηχανία περιορίστηκε ήπια, 1,9% ή 7,4 χιλ. άτομα  (στους 382,2 χιλ. από τους 389,6 χιλ. το 2019), έναντι μείωσης 0,9% στο σύνολο της  οικονομίας. Σε ετήσια βάση, το κόστος εργασίας το 2020 αυξήθηκε 3,0% (στις 109,0  μονάδες από τις 105,8 ένα έτος πριν), σε συνέχεια ανόδου 0,5% το 2019 (105,2 μονάδες το 2018). 

Ενίσχυση εμφάνισαν οι τιμές εισαγωγών και παραγωγού. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε αναστροφή της τάσης, με ενίσχυση των τιμών εισαγωγών τον
Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο (6,3% από -4,9%). Αμετάβλητες οι τιμές στην Ευρωζώνη (-2,9%). Με σημαντική άνοδο κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (11,9% από -0,5%). Οριακά με θετικό πρόσημο οι μεταβολές σε Ευρώπη (στην περιοχή του 0,2-0,3% από -1,1%). 

Επίσης, σημειώθηκε αύξηση εξαγωγών και εμπορικού ελλείμματος βιομηχανίας τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Στα €1,8 δισεκ. ανήλθαν οι εξαγωγές των βιομηχανικών  προϊόντων  τον Φεβρουάριο (+3,0%, y-o-y). Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €2,2 δισεκ. από €2,0 δισεκ. ένα χρόνο πριν. 

Φαρμακευτικά σκευάσματα και Αλουμίνιο ήταν τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα για το σύνολο του 2020. 

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα αλλά όχι οι προσδοκίες στη βιομηχανία-7

Το σύνολο των νέων καθαρών ροών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα άγγιξε τα €2,9 δισεκ. τον Μάρτιο, σημειώνοντας μικρή κάμψη. Η επέκταση στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας συνεχίστηκε με ετήσιο ρυθμό 5,4%, υπό την επίδραση των μέτρων τόνωσης ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News