BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες με Aegean και τράπεζες

Τράπεζες: Stop στο 5ήμερο καθοδικό σερί

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 900 μονάδες με Aegean και τράπεζες

Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, η οποία ξεκίνησε στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης, δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση τόσο από τον κλάδο των τραπεζών όσο κι από τον κλάδο της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,64% και ενισχύετα στις 905,19 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (899,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 903,44 έως 907,27 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 7 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η ελληνική αγορά, από τα πρώτα λεπτά, δείχνει ότι σταδιακά αφήνει πίσω τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση και ότι βαδίζει εκ νέου προς το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 15 μηνών, δηλαδή προς τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων. 

Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει ως βασικό σύμμαχο τη μετοχή της Aegean, η οποία κινείται σχεδόν στο +4% και τα 5,60 ευρώ, εν όψει της προγραμματισμένης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 60 εκατ. ευρώ, αλλά και εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. 

Σημαντικά στηρίγματα παρέχουν και οι τραπεζικές μετοχές, με τη μετοχή της Alpha Bank να «φλερτάρει» εκ νέου με το τεχνικό σημείο του 1,3 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία δείχνει να σταθεροποιείται στα επίπεδα του 1,6 ευρώ, μετά την εισαγωγή του 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών.

Βελτιωμένο το κλίμα στις αγορές

Στις ευοίωνες προοπτικές του Χρηματιστηρίου συγκαταλέγεται και η αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές, οι οποίες ανακάμπτουν ήπια (έως +0,5%), μετά τις έντονες αναταράξεις των προηγούμενων ημερών. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει την επαναφορά των ρευστοποιήσεων, ιδίως όσο επιμένουν τα στοιχεία για ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ένα σενάριο, το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί, τότε θα φέρει σε δύσκολη θέση τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης και επομένως, της άφθονης ρευστότητας που διοχετεύουν προς τις χρηματαγορές. 

Η ελληνική αγορά, από την πλευρά της, έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να απορροφήσει ενδεχόμενες πιέσεις από το εξωτερικό, αρκεί αφενός οι διεθνείς απώλειες να είναι ελεγχόμενος, αφετέρου οι επενδυτές να προεξοφλήσουν καλύτερες ημέρες για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, εξάλλου, μετά από αρκετούς μήνες, η οικονομική και κοινωνική ζωή φαίνεται ότι σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα, με τη σημαντική «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Τράπεζες: Stop στο 5ήμερο καθοδικό σερί

Η αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές οδηγεί τους αγοραστές προς τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να εκκινεί σε θετικό έδαφος, θέλοντας να βάλει ένα «τέλος» στο πενθήμερο καθοδικό σερί και να προσεγγίσει εκ νέου τις 600 μονάδες. Αυτή την στιγμή, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 1,2% και τις 590,9 μονάδες.

Μέχρι στιγμής, όπως προαναφέρθηκε, Alpha Bank και Πειραιώς οδηγούν την «κούρσα» της τραπεζικής ανόδου, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,5%.  Κοντά στο +1% ακολουθεί η μετοχή της Eurobank, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεται με συγκρατημένη άνοδο κατά 0,8%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Attica Bank συνεχίζει την πτωτική πορεία, υποχωρώντας κατά 3%.

  • Alpha Bank 1,41% 1,298 ευρώ
  • Attica Bank -2,98% 0,163 ευρώ
  • Eurobank 0,91% 0,8022 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,79% 2,545 ευρώ
  • Πειραιώς 1,56% 1,625 ευρώ

Υψηλές «πτήσεις» από Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,7%), οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ελέγχοντας το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η μετοχή της Aegean ηγείται της ανοδικής τάσης, σημειώνοντας κέρδη κατά σχεδόν 4%. 

Συνέχεια στην άκρως θετική «εικόνα» της Πέμπτης δίνει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία μετά το χθεσινό +4% σήμερα βρίσκεται στο +1%, χάρη στις πληροφορίες περί συμφωνίας με την Κομισιόν για τη διάθεση λιγνιτικής ενέργειας σε τρίτους προμηθευτές ηλεκτρισμού. Κέρδη κατά 2% εμφανίζει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, οκτώ μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News