BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό «comeback» από το -1,5% στις 900 μονάδες

Στις παρυφές των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό «comeback» από το -1,5% στις 900 μονάδες

Εντυπωσιακό ήταν το ενδοσυνεδριακό comeback του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο -αν και έφθασε να χάνει έως και περίπου 1,5%- τελικά έκλεισε με κέρδη, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων. Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στις διεθνείς αναταράξεις και τις παγκόσμιες ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,53% και ενισχύθηκε στις 899,42 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (894,7 μονάδες), αλλά και σχεδόν 20 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 23,5 μονάδες -από 880,03 έως 903,67 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 90 εκατ. ευρώ.

Η προσέγγιση των 900 μονάδων, μετά από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, κατέστη εφικτή χάρη αφενός στην απορρόφηση των τραπεζικών ρευστοποιήσεων (από -2,5% στο -0,8%), αφετέρου στα ισχυρά στηρίγματα από ενέργεια – κατασκευές, με χαρακτηριστό παράδειγμα τις μετοχές των ΔΕΗ (+4%), ΓΕΚ Τέρνα (2,3%), ΕΛΠΕ (2,3%), Τέρνα Ενεργειακή (+2%) και Ελλάκτωρ (+2,1%).

Η ενεργοποίηση των εν λόγω στηριγμάτων συνέβαλε σημαντικά στην ανατροπή της διορθωτικής κίνησης, η οποία εν πολλοίς εδραζόταν στις απώλειες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Νωρίτερα, εξάλλου, η πτωτική τάση ανάγκασε την ελληνική αγορά να δοκιμάσει ακόμη και τις στηρίξεις των 880 μονάδων. 

Πάντως, βελτίωση τις τελευταιες ώρες παρατηρείται και στις ξένες αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να «μαζεύει» τις απώλειες στο -0,6%. Αντίστοιχη τάση σημειώνεται και στον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος από το -2% κινείται πλέον στο -1,2%. Από την πλευρά της, η Wall Street εκκίνησε πριν λίγο σε θετικό έδαφος, αντιδρώντας στις χθεσινές ισχυρές πιέσεις.

«Νο. 1» κίνδυνος ο πληθωρισμός

Παρά το σημερινό «comeback», πάντως, η ελληνική αγορά δεν αποκλείεται να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από τις εν εξελίξει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες απορρέουν από την ανησυχία των επενδυτών ότι η τάχιστη ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επομένως, σε πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Άλλωστε, εδώ και αρκετούς μήνες, τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην πρωτόγνωρη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ξαφνικά, επομένως, ο πληθωρισμός έχει καταστεί ο «Νο. 1» κίνδυνος για τις διεθνείς αγορές, γεγονός το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη Λεωφόρο Αθηνών, παρά τη δεδομένη πρόθεση για κίνηση προς τις 950 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Μέχρι τότε, όμως, η ελληνική αγορά καλείται να διανύσει το «μονοπάτι« της βραχυχρόνιας διόρθωσης, με πρώτο σημείο στήριξης τις 880 μονάδες και επόμενο τις 860 μονάδες. Φυσικά, αυτό μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η επενδυτική ψυχολογία δεχθεί μία ισχυρή τονωτική «ένεση», υπό τη μορφή της προεξόφλησης καλύτερων ημερών για την οικονομία.

Τράπεζες: Δεν σταμάτησε το πτωτικό σερί

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την προσπάθεια ανάκαμψης από το πρωινό -2,5%, δεν κατάφερε να βάλει «stop» στο 5ήμερο καθοδικό σερί, καθώς τερμάτισε στο -0,8% και τις 584,7 μονάδες. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, ο δείκτης διεύρυνε στις 55 μονάδες ή στο 9% την απόσταση από το υψηλότερο σημείο του 2021 (639 μονάδες).

Η μετοχή της Πειραιώς αναμφίβολα ήταν η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», καθώς κατόρθωσε να αφήσει πίσω την πρωινή μεταβλητότητα και να κλείσει στο +1,3% και το 1,6 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, αντίθετα, τερμάτισε  σχεδόν αμετάβλητη (+0,16%), αν και λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης βρισκόταν ακόμη και στο +2%. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιόρισε στο -1,3% τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες έφθασαν έως το -3%, ενώ η μετοχή της Eurobank παρουσίασε σημαντικές απώλειες της τάξης του -2%, «χάνοντας» -έστω και στο νήμα- το όριο του 0,8 ευρώ.

Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, υποχώρησε κατά σχεδόν 6,7%, διορθώνοντας μετά τα απροσδόκητα κέρδη των προηγούμενων ημερών, τα οποία επήλθαν κόντρα στην απόφαση παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την επικείμενη απόκτηση του 25% έως 30% των μετοχών της τράπεζας.

  • Alpha Bank 0,16% 1,28 ευρώ

  • Attica Bank -6,67% 0,168 ευρώ

  • Eurobank -2,21% 0,795 ευρώ

  • Εθνική Τράπεζα -1,36% 2,53 ευρώ

  • Πειραιώς 1,27% 1,6 ευρώ

Ισχυρά στηρίγματα από την ενέργεια

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,8%), οι αγοραστές κατάφεραν να ανακτήσουν τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, περιορίζοντας σημαντικά την πρωινή μεταβλητότητα, χάρη κυρίως στα εκρηκτικά κέρδη της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο +4% και τα 9,22 ευρώ. Σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν και στις υπόλοιπες ενεργειακές – κατασκευαστικές μετοχές, χάρη στην κοινή πρόταση για το project υδρογόνου «White Dragon». 

Στο +1,7% τερμάτισε, παράλληλα, η μετοχή της Jumbo, ενώ στο +2% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της ΕΧΑΕ, επίσης, ξεπέρασε το +2%, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ενισχύεται κατά 2%, χάρη στην απόφαση του Reggeborgh να κάνει χρήση του call option για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα.

Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι μετοχές των Viohalco και Aegean, οι οποίες υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 2%.  Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Fourlis, η οποία διολίσθησε κατά 1,5%. Τιτάν και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν, τέλος, στο -0,7%

Συνολικά, 59 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές κατέγραψαν απώλειες, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News