Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 15:01
BUSINESS & FINANCE

Ν. Μαντζούφας (Ταμείο Ανάκαμψης): Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος

Ν. Μαντζούφας (Ταμείο Ανάκαμψης): Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος

Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πώς αυτό θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα μίλησε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαντζούφας τόνισε ότι φιλοδοξεί το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει ένα «διαφανές πρόγραμμα τόνωσης των επενδύσεων», εξηγώντας ότι η χώρα θα κληθεί να διαχειριστεί 31 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους.

Πρόκειται για χρήματα, ωστόσο, τα οποία θα ελέγχονται, σηματοδοτώντας -κατά τον ίδιο- μια λογοδοσία απέναντι στη κοινωνία και στους θεσμούς.

Πώς όμως το δημόσιο θα τρέξει ένα τόσο μεγάλο project, όταν έχει αργήσει να ολοκληρώσει τον δικό του μετασχηματισμό; «Ξέρουμε ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα υπάρξουν και προβλήματα ωστόσο, παρατηρούμε τρομερή επιτάχυνση στη ψηφιοποίηση του κράτους π.χ. στις πολεοδομίες, στην ΑΑΔΕ, στο πρόγραμμα εμβολιασμού» απάντησε ο κ. Μαντζούδας.

Ειδική μνεία έκανε και στη διαφάνεια, η οποία θα διέπει τα επενδυτικά προγράμματα του «Ταμείου Ανάκαμψης», επισημαίνοντας ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι τράπεζες, στις οποίες παραχωρήθηκαν τα 13 από τα 18 δισ. ευρώ του Ταμείου.

Τα χρήματα θα διακινούνται από τις τράπεζες για επενδυτικά σχέδια, τα οποία οι ίδιες θα ελέγχουν. «Παραχωρούμε την πλήρη δικαιοδοσία στις τράπεζες που θα αξιολογούν την επένδυση γιατί στόχος είναι οι επενδύσεις να μην καταλήξουν κουφάρια» σημείωσε, με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιγράφονται και κοστολογούνται σε 4.104 σελίδες.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα παράσχει ώθηση της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, καθώς μέσα στην επόμενη 5ετία αναμένεται να παραχθεί όφελος (σ.σ. χάρη στην προσδοκώμενη μόχλευση) 60 δισ. ευρώ και 200.000 θέσεων εργασίας.

Στόχος είναι οι ελληνικές προτάσεις να λάβουν άμεσα το «πράσινο» φως από την Ε.Ε. και να εισαχθούν προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου, ώστε στα τέλη του α’ εξαμήνου να ξεκινήσει η ροή των χρημάτων.

Εντός του 2021, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει περίπου 4 έως 5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην Ελλάδα (σ.σ. 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια και 19,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News