Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 14:13
BUSINESS & FINANCE

Τσιγάρα και ποτά: Πόσο μας «νταντεύει» το ελληνικό κράτος;

Τσιγάρα και ποτά: Πόσο μας «νταντεύει» το ελληνικό κράτος;

Η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος να εφαρμόζει την 11η αυστηρότερη και πιο πατερναλιστική πολιτική πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών, τροφίμων, αναψυκτικών, καπνικών και ατμιστικών προϊόντων, σύμφωνα με τη μελέτη Nanny State Index (Δείκτης Κράτους-Γκουβερνάντας) για το 2021, την οποία συνδημοσιεύει και παρουσιάζει στη χώρα μας το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το European Policy Information Center (EPiCENTER).

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ελλάδα

●       Η Ελλάδα εφαρμόζει την 13η αυστηρότερη πολιτική σε ό,τι αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών, ενώ μετά την προσαρμογή ως προς το εισόδημα των πολιτών, η χώρα μας έχει τους υψηλότερους φόρους στην μπύρα και τα λοιπά οινοπνευματώδη ποτά από οποιαδήποτε άλλη χώρα του Δείκτη.

●       Η χώρα μας συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καταλαμβάνοντας την 4η σχετική θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκά κράτη.

●       Σύμφωνα με τον Δείκτη, εφαρμόζουμε την 6η αυστηρότερη πολιτική στην Ευρώπη προς τους καπνιστές, καθώς η χώρα μας επιβάλλει έναν από τους βαρύτερους φόρους στον καπνό. 

●       Η χώρα μας καταλαμβάνει τέλος τη 18η θέση στον Δείκτη σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. 

Τσιγάρα και ποτά: Πόσο μας «νταντεύει» το ελληνικό κράτος;-1

Τα πορίσματα του Δείκτη για την Ευρώπη

●       Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Γερμανία αναδεικνύεται σύμφωνα με τον Δείκτη ως η χώρα που εφαρμόζει το λιγότερο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ακολουθούμενη από την Τσεχία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία και την Ιταλία. 

●       Στη Νορβηγία και τη Φινλανδία επιβάλλονται οι υψηλότεροι φόροι στα οινοπνευματώδη, ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία καταγράφουν τους υψηλότερους φόρους στα αναψυκτικά και τα τρόφιμα.

●       Τους βαρύτερους φόρους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα επιβάλλουν σύμφωνα με τον Δείκτη η Νορβηγία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, ενώ τους χαμηλότερους το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία. 

«Οι ρυθμίσεις στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων σίγουρα ξεκινούν από καλές προθέσεις, ωστόσο όπως αναδεικνύει η μελέτη, δεν είναι βέβαιο ότι φέρουν πάντα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το αυστηρό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα μας βαραίνει δυσανάλογα τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες, ενθαρρύνει την παραοικονομία, και αποτρέπει τους καταναλωτές από το να προτιμήσουν εναλλακτικά προϊόντα μειωμένης βλάβης στην περίπτωση του καπνίσματος», σχολίασε ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας.

Ο Δείκτης του Κράτους-Γκουβερνάντας, δημοσιεύεται κάθε δύο έτη με αφετηρία το 2015, και  κατατάσσει 30 ευρωπαϊκές χώρες βάσει του πόσο αυστηρά επιχειρούν να ρυθμίσουν τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνευματωδών, καπνικών και άλλων προϊόντων μεταξύ των πολιτών τους. Ο Δείκτης είναι το αποτέλεσμα μιας ευρείας πανευρωπαϊκής συνεργασίας στο πλαίσιο του δικτύου EPiCENTER για τη συλλογή και την επεξεργασία πάνω από χιλίων δεδομένων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News