Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 13:53
BUSINESS & FINANCE

Πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ενδιάμεσες εξετάσεις στην ΕΖΑ

Δρ. Αθανάσιος Κελέμης: Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων Διττής Εκπαίδευσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία

Πρόγραμμα Διττής Εκπαίδευσης: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ενδιάμεσες εξετάσεις στην ΕΖΑ

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ενδιάμεσες εξετάσεις των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την ειδικότητα «Ζυθοποιός- Βυνοποιός», που υλοποιείται από την Ελληνική Ζυθοποιία Ατάλαντης (ΕΖΑ) με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η αξιολόγηση, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΖΑ από Εξειδικευμένη Επιτροπή, αφορούσε σε όλο το φάσμα τόσο του θεωρητικού, όσο και του πρακτικού περιεχομένου των σπουδών.

Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη αξιολόγηση-σε τρεις ενότητες, οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βάσει της διδακτέας ύλης, ενώ εξετάσθηκαν στην πράξη σε εργοστασιακές εγκαταστάσεις. Τη διαδικασία των εξετάσεων, που έλαβε χώρα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τον Covid-19, επόπτευσε μια ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πέρασαν επιτυχώς τις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα παρουσία και του Αθανάσιου Συριανού, προέδρου της ΕΖΑ και με εκπροσώπηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ).

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, με αφορμή την ολοκλήρωση των πρώτων ενδιάμεσων εξετάσεων για το Επάγγελμα του Ζυθοποιού – Βυνοποιού, «απώτερος σκοπός των προγραμμάτων Διττής Εκπαίδευσης είναι η μεταφορά στην Ελλάδα τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, μέσω του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Μέρος της σχετικής διαδικασίας αποτελούν κι οι προαναφερόμενες εξετάσεις, όπως κι η πιστοποίηση των εκπαιδευόμενων, η οποία στη Γερμανία γίνεται υπό την ευθύνη και τη συμμετοχή των τοπικών Επιμελητηρίων (IHKs), καθώς αυτά βρίσκονται πιο κοντά στην αγορά εργασίας, γνωρίζουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, μπορούν να συστήσουν ανεξάρτητες εξεταστικές επιτροπές με ειδικούς και εμπειρογνώμονες του κλάδου και της αγοράς εργασίας».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κ. Δαγλαρίδη εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας δήλωσε πως «ο Σύνδεσμος υποστήριξε από την αρχή αυτή την πρωτοποριακή ιδέα και παρακολουθεί με ενδιαφέρον την εξέλιξη της πορείας της. Η όλη διαδικασία των ενδιάμεσων εξετάσεων σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις προσπάθειες όλων. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία».

«Έχοντας σπουδάσει την τέχνη του ζυθοποιού και βυνοποιού στη Γερμανία, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που πλέον πραγματοποιείται η εξειδίκευση αυτή και στη χώρα μας υπό τη μορφή της Διττής Εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε πολύ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την υποστήριξή του. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς να είμαστε μέλη της εξεταστικής επιτροπής στις πρώτες αυτές ενδιάμεσες εξετάσεις» δήλωσε ο κ. Δημτσούδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος και της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε.

«Η στροφή της κοινωνίας και των νέων στην παραγωγή, με την αύξηση του βάρους της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία, μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για την ανόρθωση της Ελλάδας και την ευημερία της στο πλαίσιο της διεθνούς παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας των εθνών. Η επαγγελματική παιδεία των νέων που συνδυάζει τη γνώση της θεωρίας και της πράξης, η Διττή Εκπαίδευση, όπως αυτή στο πρόγραμμα της ΕΖΑ, είναι παράδειγμα προς μίμηση από επιχειρήσεις, κλάδους και την πολιτεία» σχολίασε ο Χρήστος Ιωάννου, εκπρόσωπος του ΣΕΒ.

«Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε ένα όραμα χρόνων να γίνεται πράξη. Στα πρόσωπα των νέων εκπαιδευόμενων αναγνωρίζουμε το αύριο του κλάδου μας, τις προοπτικές της ελληνικής ζυθοποιίας και το πάθος για ανάπτυξη νέων δρόμων στην παραγωγή που θα απογειώσουν το προϊόν της μπίρας κάνοντας τη χώρα μας να ξεχωρίσει. Η Διττή Εκπαίδευση είναι για όλους εμάς στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης μια πρωτοβουλία δέσμευσης-μια πράξη ευθύνης απέναντι στο μέλλον του κλάδου. Είναι η συνέχεια της ελληνικής ζυθοποιίας και μια νέα επιλογή για την οικονομία του τόπου μας. Σήμερα η πρόοδος αυτών των παιδιών, που εδώ και δύο χρόνια δείχνουν κάθε μέρα τη δίψα για μάθηση, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και δημιουργικής εξέλιξης» ανέφερε ο κ. Συριανός, πρόεδρος της ΕΖΑ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News