Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 12:18
BUSINESS & FINANCE

Νικ Μαρούτσος: Γιατί τα παρατάει ο διάδοχος του «βασιλιά των ομολόγων»;

Νικ Μαρούτσος: Γιατί τα παρατάει ο διάδοχος του «βασιλιά των ομολόγων»;

Σε ηλικία μόλις 44 ετών, ο Ελληνοαμερικανός Νικ Μαρούτσος έχει μία από τις πιο περιζήτητες δουλειές στο finance: Είναι επικεφαλής ομολόγων στην Janus Henderson Investors, μία εταιρεία που διαχειρίζεται 400 δισ. δολάρια. Και πιο γνωστός ως ο διάδοχος του «βασιλιά των ομολόγων», Μπιλ Γκρος. Γιατί λοιπόν, αποφάσισε να παρατήσει τα πάντα;

Ο Μαρούτσος πρόκειται να αποχωρήσει από την Janus τον Οκτώβριο, καθώς το επόμενο διάστημα σκοπεύει να κάνει ταξίδια, διασχίζοντας την Αμερική με τα τρία παιδιά του. «Όσο ακόμα με συμπαθούν», όπως είπε στο Bloomberg. Δεν ξέρει ακόμα ακριβώς τι θα κάνει, όμως αυτό θα περιλαμβάνει το να πηγαίνει την 14χρονη κόρη του σε αγώνες και να περνά χρόνο με τη σύζυγο και τα δύο μικρότερα παιδιά τους.

Και δεν είναι ο μόνος. Στρατιές από εύπορους Αμερικανούς αποφασίζουν να σπάσουν τα δεσμά της εργασίας, καθώς έπειτα από ένα χρόνο σε «χειμερία νάρκη», πλέον κινούνται στη λογική του «η ζωή είναι μικρή».

«Θα δουλέψω ξανά σε κάποιο σημείο. Σε έναν χρόνο από σήμερα, πιθανότατα θα επανεμφανιστώ σε κάποια θέση. Κοιτάζω πράγματα ενδεχομένως έξω από τον τομέα των ομολόγων. Αλλά δεν είμαι αρκετά καλός σε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα στη μουσική ή στη μαγειρική, για να τα κάνω», εξηγεί στο Bloomberg ο Μαρούτσος.

Αφότου αποφοίτησε από το University of California San Diego και πήρε το μάστερ του από το UCLA, ο Μαρούτσος άρχισε να δουλεύει στον κόσμο των επιχειρήσεων το 1999, ως αναλυτής και διαχειριστής στην PIMCO, τον γίγαντα των ομολόγων που έχτισε ο Μπιλ Γκρος. Το 2007 ίδρυσε τη δική του επενδυτική εταιρεία ομολόγων, την Kapstream Capital, με ένα μεγάλο μέρος της να εξαγοράζεται πριν από οκτώ χρόνια από την Janus, την εταιρεία στην οποία δούλεψε ο Γκρος μετά την αποχώρησή του από την PIMCO.

Το 2019, όταν ο Γκρος συνταξιοδοτήθηκε, ο Μαρούτσος ανέλαβε, αναμειγνύοντας κάποιες από τις δικές του στρατηγικές με εκείνες του πρώην «βασιλιά των ομολόγων».

«Είχα φτάσει σε ένα σημείο στην καριέρα μου όπου είχα συμπληρώσει 20 χρόνια στις αγορές ομολόγων και κοιτούσα τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Κοίταζα την πρόοδο της καριέρας μου και αποφάσισα ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να κάνω ένα βήμα πίσω και να πατήσω το κουμπί της επανεκκίνησης», εξηγεί.

«Η πανδημία έχει οδηγήσει τους πάντες να επανεκτιμήσουν με κάποιον τρόπο όχι μόνο το μονοπάτι της καριέρας τους αλλά και τους στόχους τους στη ζωή. Πέρασα πολύ καιρό να το σκέφτομαι αυτό και το πού θέλω να βρίσκομαι τα επόμενα 10 χρόνια. Είμαι αρκετά τυχερός που μπορώ να το κάνω αυτό σε αυτή την ηλικία», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News