BUSINESS & FINANCE

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Δοκιμάζονται» οι στηρίξεις των 880 μονάδων

Πέμπτη ημέρα απωλειών για τις τράπεζες

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Δοκιμάζονται» οι στηρίξεις των 880 μονάδων

Διόρθωσης συνέχεια για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -υπό το βάρος των διεθνών αναταράξεων και των ανησυχιών για τον πληθωρισμό- σπεύδει να ενεργοποιήσει τις στηρίξεις των 880 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,33% και υποχωρεί στις 882,82 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (894,7 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις δύο μονάδες -από 882,82 έως 884,79 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας μετά βίας τα 7 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Ο κλάδος των τραπεζών αποτελεί τον αρνητικό «πρωταγωνιστή», καθώς συνεχίζει για πέμπτη διαδοχική ημέρα (-2,4%) σε αρνητικό έδαφος, συγκεντρώνοντας μεγάλο μέρος των πωλητών και απομακρυνόμενος περαιτέρω από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Όπως και χθες, οι εντονότερες ρευστοποιήσεις εστιάζουν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί σημαντικά κατά 3%, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει και στη μη ένταξη του τίτλου στον βασικό δείκτη MSCI Standard Greece.

Από εκεί και πέρα, ισχυρές πιέσεις της τάξης του 11% εκδηλώνονται και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία υπαναχωρεί στο 0,16 ευρώ, μετά τα απροσδόκητα υψηλά κέρδη των προηγούμενων ημερών, κόντρα στην απόφαση για παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Νο. 1» κίνδυνος ο πληθωρισμός

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, οι οποίες απορρέουν από την ανησυχία των επενδυτών ότι η τάχιστη ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επομένως, σε πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Άλλωστε, εδώ και αρκετούς μήνες, τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στην πρωτόγνωρη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι ξαφνικά, ο πληθωρισμός έχει καταστεί ο «Νο. 1» κίνδυνος για τις διεθνείς αγορές, γεγονός το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε τη Λεωφόρο Αθηνών, παρά τη δεδομένη πρόθεση για κίνηση προς τις 950 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Μέχρι τότε, όμως, η ελληνική αγορά καλείται να διανύσει το «μονοπάτι« της βραχυχρόνιας διόρθωσης, με πρώτο σημείο στήριξης τις 880 μονάδες και επόμενο τις 860 μονάδες. Φυσικά, αυτό μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η επενδυτική ψυχολογία δεχθεί μία ισχυρή τονωτική «ένεση», υπό τη μορφή της προεξόφλησης καλύτερων ημερών για την οικονομία.

Στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων για 5η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς ο δείκτης διολισθαίνει κατά 2,4% και τις 574,47 μονάδες, απέχοντας 65 μονάδες ή 10% από το υψηλότερο σημείο του έτους, δηλαδή τις 639 μονάδες.

Πέραν των σημαντικών ρευστοποιήσεων σε Εθνική Τράπεζα και Attica Bank, αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφονται και στους τίτλους των Alpha Bank – Eurobank, οι οποίοι υποχωρούν άνω του 2%. Στο -1,5% βρίσκεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία παρ’ όλα αυτά δείχνει να σταθεροποιείται στο 1,5 ευρώ, μετά την εισαγωγή των 1,2 δισ. νέων μετοχών. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,23% 1,2495 ευρώ
  • Attica Bank -11,22% 0,1598 ευρώ
  • Eurobank -2,51% 0,7926 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,96% 2,489 ευρώ
  • Πειραιώς -1,52% 1,556 ευρώ

Απώλειες σ’ όλο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,37%), οι πωλητές κάνουν το απόλυτο «κουμάντο», με τις απώλειες να εκτείνονται σ’ όλο το μήκος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση στις μετοχές των Jumbo, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Mytilineos διαμορφώνονται πέριξ του 1,5%.

Την ίδια στιγμή, κατά 1% υποχωρούν οι μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Fourlis και Coca – Cola. Στον αντίποδα, σταθεροποιητικά κινούνται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Aegean.

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 11 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News