Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 14:16
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς) Mετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο στόχος του σχεδίου Sunrise

Φωτ. intimenews

Απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου «Sunrise» είναι η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και η μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, από το βήμα του 6ου Delphi Forum.

Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 3 δισ. ευρώ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,4 δισ. ευρώ και των άλλων ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ, η Πειραιώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό το επόμενο 12μηνο, ενώ παράλληλα υλοποιεί το πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού «ACT», το οποίο αφορά το σύνολο των δομών και των λειτουργιών της υράπεζας.

Στόχος του προγράμματος, όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, είναι η σταθερή ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με βάση συντονισμένες ενέργειες ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους. Κι αυτό θα επιτευχθεί με παράλληλη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας της Τράπεζας.

Στην καρδιά του προγράμματος μετασχηματισμού, βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Πρόκειται για αλλαγή σελίδας για την τράπεζα με βάση τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία, πρόσθεσε ο CEO της τράπεζας. Τα προγράμματα αυτά, συνέχισε , θα φέρουν νέα προϊόντα και κυρίως νέες δυνατότητες πρόσβασης, χρήσης και αξιοποίησης υπηρεσιών από τον πελάτη, οι οποίες θα «λύσουν τα χέρια» σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των πελατών e-KYC (electronic Know Your Customer), η οποία απλοποιεί σημαντικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλει η νομοθεσία στις τραπεζικές συναλλαγές.

Σήμερα, άλλωστε, το 95% των συναλλαγών που υλοποιούνται σε ένα παραδοσιακό κατάστημα μπορούν να πραγματοποιηθούν ψηφιακά. Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, νέοι τομείς δραστηριότητας που θα πλαισιώσουν τις παραδοσιακές εργασίες εμπορικής τραπεζικής και θα πρωταγωνιστήσουν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι, ενδεικτικά, το bankassurance, τo asset management/διαχείριση περιουσίας, τα ηλεκτρονικά δάνεια και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και εργασίες.

Οσον αφορά το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς τοποθετήθηκε εγκαίρως στο ζήτημα και ήδη έχει εντάξει στη λειτουργία της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance) και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με τα ίδια κριτήρια ESG, με στόχο την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία.

Προτεραιότητα για την Πειραιώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να προσελκύσουν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια και να οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία, τόνισε ο CEO.

Επισήμανε, τέλος, ότι για να πετύχουμε το μετασχηματισμό της οικονομίας θα πρέπει να στοχεύσουμε κατά κύριο λόγο στους νέους, τομέα στον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς δίνει σημασία με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής και των δυνατοτήτων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, κατέληξε,  η τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Project Future, το οποίο συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, εκπαιδεύοντας πτυχιούχους σε σύγχρονες δεξιότητες, όπως digital marketing, e-commerce, data science κλπ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News