BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χάθηκε το στήριγμα της Eurobank, κοντά στο -3% η Εθνική

Στις 895 - 896 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Χάθηκε το στήριγμα της Eurobank, κοντά στο -3% η Εθνική

Εμφανή σημάδια κόπωσης παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει «ανίκανο» να ανακτήσει προς ώρας το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, χάνοντας και τα σημαντικά στηρίγματα από τον τίτλο της Eurobank.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές, κινούμενος πέριξ των 895 – 896 μονάδων και καταγράφοντας ανεπαίσθητες διακυμάνσεις σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (896,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 7,5 μονάδες -από 894,42 έως 901,88 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 50 εκατ. ευρώ έως τη 1.45 το μεσημέρι.

Ενδεικτική του σημερινού κλίματος είναι η «εικόνα» στη μετοχή της Eurobank, η οποία από το +2,5%, ως απόρροια της εισόδου στον δείκτη MSCI Standard Greece, αυτή την στιγμή διολισθαίνει κατά 0,5%. Έντονες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διορθώνει στο -2,7%.

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών συνεχίζει να παρέχει η μετοχή της Attica Bank, η οποία ανακάμπτει σημαντικά κατά σχεδόν 12% και τo 0,18 ευρώ, παρά την επί της ουσίας χρεοκοπία της τράπεζας και την επικείμενη παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η επίδοση της μετοχής της Πλαστικά Θράκης, η οποία διατηρεί τα διψήφια κέρδη (13%), χάρη στα ισχυρά κέρδη του α’ τριμήνου. Κατά 5% ενισχύεται και η μετοχή της ΑΒΑΞ, με αποτέλεσμα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδει σταθερά (+1,7%) έναντι του Γενικού Δείκτη.

Ο κίνδυνος των διεθνών αναταράξεων 

Η ελληνική αγορά, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Τρίτης, εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η τάχιστη ανάκαμψη θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επομένως, σε πρόωρη απόσυρση της άφθονης ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρά την δεδομένη πρόθεση της Λεωφόρου Αθηνών για κίνηση προς τις 950 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015- φαίνεται ότι προηγείται το σενάριο της βραχυπρόθεσμης «οπισθοχώρησης», με πρώτο σημείο στήριξης τις 870 μονάδες. 

Φυσικά, αυτό μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η ελληνική επενδυτική ψυχολογία δεχθεί μία ισχυρή τονωτική «ένεση», υπό τη μορφή της προεξόφλησης καλύτερων ημερών για την οικονομία, με αποτέλεσμα την απορρόφηση όλων των τάσεων για ρευστοποιήσεις.

Σήμερα, στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις εαρινές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 4,1% του ΑΕΠ για το 2021 και 6% για το 2022 έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 5% και 3,5%, αντίστοιχα.

Κάτω από τις 600 μονάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, από την πλευρά του, παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, μετά τη σημαντική διόρθωση των προηγούμενων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα κινείται πτωτικά, σημειώνοντας απώλειες κατά 0,7% και τις 592 μονάδες, παρότι στο ξεκίνημα της ημέρας επιχείρησε να αξιοποιήσει το θετικό momentum από την απόφαση του MSCI.

Πέραν των αξιοσημείωτων ρευστοποιήσεων σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα, σημάδια στασιμότητας εμφανίζουν και οι δύο εναπομείνασες μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τη Πειραιώς να παραμένει αμετάβλητη στο 1,58 ευρώ/μετοχή και την Alpha Bank να σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,25% 1,279 ευρώ
  • Attica Bank 11,8% 0,18 ευρω
  • Eurobank -0,53% 0,8206 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -2,76% 2,606 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,58 ευρώ

Με Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ στο +1,5%

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δείχνουν σχεδόν «ισόπαλοι», με την εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό να είναι «μοιρασμένη». Οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ ενισχύονται πέριξ του 1,5%, ενώ στο 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για την Coca – Cola, μετά τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Fourlis υποχωρεί κατά 2%, ενώ απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, της Viohalco και της Motor Oil. Από την πλευρά της, η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει μικρές απώλειες κατά 0,5%, καθώς το πρωί ανακοίνωσε μείωση 1,2% στα ενοποιημένα έσοδα αλλά και αύξηση 3,9% στα λειτουργικά κέρδη. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.45), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, 45 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,4 δισ. ευρώ.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News