ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Bank of America: Πώς «σκοράρει» το χρηματιστήριο της Αθήνας

Τα top picks και ποιες ελληνικές μετοχές βρέθηκαν στα screens της Bank of America

Bank of America: Πώς «σκοράρει» το χρηματιστήριο της Αθήνας

Αυξήθηκε η ελκυστικότητα του χρηματιστηρίου της Αθήνας σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση της Bank of America για τις αγορές της κατηγορίας EEMEA (αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως οι επενδυτές θα πρέπει φέτος να κινηθούν κόντρα στο κλασικό επενδυτικό ρητό του «sell in May and go away» («πούλα τον Μάιο και πήγαινε διακοπές»), με τη συμβουλή των αναλυτών να είναι «buy in May and sell July/August» («αγόρασε τον Μάιο και πούλησε τον Ιούλιο/Αύγουστο»).

Με σύνθημα το «Buy in May & go on vacay», η BofA σημειώνει ότι φέτος τον Μάιο, οι αγορές EEMEA είναι κατάλληλα τοποθετημένες για να ευνοηθούν από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων, την άνοδο του πληθωρισμού εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης και των υψηλότερων αποδόσεων στα ομόλογα του πυρήνα.

Επιπλέον, η Bank of America εντοπίζει περιθώρια για εκπλήξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές ξεχωρίζουν τη Ρωσία και τη Ν. Αφρική σαν τις αγαπημένες τους αγορές στην κατηγορία EEMEA, καθώς εξηγούν ότι η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει την απόσταση που τη χωρίζει από την Τουρκία. Η ρωσική αγορά ωφελείται από τις φθηνές αποτιμήσεις, την καλή αύξηση των εταιρικών κερδών, το ισχυρό momentum καθώς και τα παραδοσιακά ελκυστικά μερίσματα. Η τουρκική αγορά παραμένει ακόμα στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του οίκου, λόγω των φθηνών αποτιμήσεων και των τοποθετήσεων των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όμως η BofA τονίζει τις ανησυχίες της στο μακροοικονομικό μέτωπο. Η Ν. Αφρική παραμένει φθηνή, με καλή αύξηση εταιρικών κερδών και momentum. Επίσης, η Σαουδική Αραβία «σκοράρει» καλά στα εταιρικά κέρδη και το momentum, σε συνδυασμό με τις underweight θέσεις που κρατούν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Bank of America: Πώς «σκοράρει» το χρηματιστήριο της Αθήνας-1

Από τα στοιχεία της Bank of America φαίνεται ότι το ισχυρό σημείο της ελληνικής αγοράς είναι οι μερισματικές αποδόσεις, ενώ τα αδύναμα σημεία της είναι οι αποτιμήσεις και τα περιθώρια ανόδου που «δείχνουν» οι τοποθετήσεις των funds. Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς αύξησης και το momentum των εταιρικών κερδών, η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Bank of America: Πώς «σκοράρει» το χρηματιστήριο της Αθήνας-2

Κατόπιν τούτων, το ΧΑ είναι μεν χαμηλά στις προτιμήσεις της BofA, όμως έχει γίνει πιο ελκυστικό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι μετοχές 

Οι top 20 μετοχές που προτείνει η Bank of America στην κατηγορία EEMEA είναι οι Royal Bafokeng Plat., Anglo American, Sasol Limited, Absa Group, Evraz Plc, African Rainbow Mins, Exxaro, Magnitogorsk Iostl.Works, Kumba, Erdemir, IQCD, Implats, Northam Platinum, AngloPlat, Truworths Intl, Sibanye Stillwater, Gazprom, Novolipetsk Steel, Sappi, Saudi Electricity. 

Οι bottom 20 μετοχές είναι οι: Mail, Yandex, Zain KSA, FAB, CD Project Red, QEWC, MTS, PGE, OTP Bank, Rabigh Refining, Turkish Airline, Naspers, AngloGold Ashanti, Saudi Cement, Clicks, Polyus, QNB, Dar Al Arkan, Bupa Arabia For Coop. και Etisalat. 

Στα screens της BofA, ο ΟΠΑΠ συγκαταλέγεται ανάμεσα στο top 20 των μετοχών με υψηλή ανάπτυξη εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ οι Alpha Bank, Motor Oil και Τράπεζα Πειραιώς είναι ανάμεσα στις 20 εταιρείες με τη χαμηλότερη ανάπτυξη αποτελεσμάτων. Η Εθνική Τράπεζα είναι ανάμεσα στις 20 μετοχές με το καλύτερο momentum. 

Bank of America: Πώς «σκοράρει» το χρηματιστήριο της Αθήνας-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News