Business & Finance Κυριακή 9/05/2021, 11:53
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα στηριχθεί η επανεκκίνηση – Η «βεντάλια» των μέτρων του Μαΐου

Πώς θα στηριχθεί η επανεκκίνηση – Η «βεντάλια» των μέτρων του Μαΐου

Στα 3 δισ. θα ανέλθει το κόστος των μέτρων στήριξης που θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, στη φάση επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Το χρονοδιάγραμμα με τα μέτρα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα έδωσε σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, μέχρι τις 17 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή το επίδομα έως 4.000 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα για τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, προβλέπεται να υπάρξει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου, να μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα περίπου ως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η δεύτερη φάση που θα γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, ο κ. Σταϊκούρας, «ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και το ΕΦΚΑ».

Για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να αποδώσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων τις αποζημιώσεις και για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου με τη διαδικασία της «προκαταβολής». «Αυτό που εκκρεμεί είναι κάποια υπόλοιπα προηγούμενων μηνών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο τρόπος καταβολής του Απριλίου που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αντίστοιχος με προκαταβολή όπως έγινε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου απάντησε πως «θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία μέχρι τέλος Μαΐου και ανάλογα τα πράξουμε».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε παράταση δύο ημερών στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», ενώ την Παρασκευή πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 20.359 δικαιούχων του έβδομου κύκλου ποσό συνολικού ύψους 62,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως έγραψε χθες το moneyreview.gr, προς παράταση οδεύει και η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα 2, μέσω του οποίου επιδοτούνται για 8 μήνες οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και οι οφειλές που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί παράταση έως και τα τέλη του μήνα, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στοχευμένες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ

Την ίδια ώρα, την έγκριση των κοινοτικών υπηρεσιών αναμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης που είχαν πτώση τζίρου πάνω από 30% μέσα στην πανδημία. Το πακέτο ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και η μέγιστη επιδότηση ανά επιχείρηση θα είναι 100.000 ευρώ.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις για:

  • παιδότοπους – γυμναστήρια με προϋπολογισμό πάνω από 16 εκατ. ευρώ και επιδότηση από 4.000 ευρώ έως και 17.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Η δράση αναμένεται να ενεργοποιηθεί γύρω στις 15 Μαΐου.
  • δικηγόρους με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θ’ ανοίξει γύρω στα μέσα Μαΐου και η επιδότηση θα αφορά την προμήθεια τού απαραίτητου εξοπλισμού (laprop, desktop) για την συμμετοχή των δικηγόρων στις ηλεκτρονικές δίκες. Τα ποσά θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ για όσους έχουν μεγαλύτερα έσοδα έως και 2.500 ευρώ για όσους έχουν χαμηλά έσοδα.

Περίπου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η δράση για την στήριξη τού τουρισμού, που έχει προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά τα ξενοδοχεία και δεν θα έχει το κριτήριο τού τζίρου. Το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ύψος τού τζίρου το 2019.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News