BUSINESS & FINANCE

Έρχονται νέες δράσεις στήριξης μέσω ΕΣΠΑ – Οι ωφελούμενοι κλάδοι και το ύψος της επιδότησης

Έρχονται νέες δράσεις στήριξης μέσω ΕΣΠΑ – Οι ωφελούμενοι κλάδοι και το ύψος της επιδότησης

Την έγκριση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών αναμένουν στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις νέες δράσεις μέσω ΕΣΠΑ για την στήριξη των επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της αγοράς. Οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων έχουν ήδη διαμορφωθεί και η χρηματοδότηση θα αφορά την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που θα γίνουν εντός του 2021.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις της εστίασης που είχαν πτώση τζίρου πάνω από 30% μέσα στην πανδημία. Το πακέτο ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και η μέγιστη επιδότηση ανά επιχείρηση θα είναι 100.000 ευρώ. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να διατεθεί μόνο για την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα για την λειτουργία της επιχείρησης (π.χ. τρόφιμα και ποτά).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, πού μίλησε στον Alpha, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις για:

  • παιδότοπους – γυμναστήρια με προϋπολογισμό πάνω από 16 εκατ. ευρώ και επιδότηση από 4.000 ευρώ έως και 17.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Η δράση αναμένεται να ενεργοποιηθεί γύρω στις 15 Μαΐου. Το ποσό της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εργαζομένων και τα έξοδα τής επιχείρησης.
  • δικηγόρους με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θ’ ανοίξει γύρω στα μέσα Μαΐου και η επιδότηση θα αφορά την προμήθεια τού απαραίτητου εξοπλισμού (lapropdesktop) για την συμμετοχή των δικηγόρων στις ηλεκτρονικές δίκες. Τα ποσά θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ για όσους έχουν μεγαλύτερα έσοδα έως και 2.500 ευρώ για όσους έχουν χαμηλά έσοδα. Η επιδότηση δεν αφορά δικηγορικές εταιρίες, αλλά μόνο δικηγόρους που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τελευταία θα ενεργοποιηθεί η δράση (περίπου στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου) για τη στήριξη τού Τουρισμού, που έχει προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ Τσακίρης, η επιδότηση θα αφορά τα ξενοδοχεία και δεν θα έχει το κριτήριο τού τζίρου. Το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση, ανάλογα με το ύψος τού τζίρου το 2019.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News