BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Ψωνίζουν στις γειτονιές, αποφεύγουν το κέντρο της Αθήνας

Λιανεμπόριο: Ψωνίζουν στις γειτονιές, αποφεύγουν το κέντρο της Αθήνας

Κατά 60% με 70% μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 εκτιμάται ότι είναι η κίνηση στα πολυκαταστήματα και στα κλειστά εμπορικά κέντρα ενώ χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η κίνηση και στο κέντρο της Αθήνας με τους βασικούς εμπορικούς δρόμους να μην γεμίζουν. Στον αντίποδα βρίσκονται περιφερειακές αγορές, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αγορές της Νέας Ιωνίας, του Χαλανδρίου, της Καλλιθέας. Επίσης, καλύτερες είναι οι επιδόσεις σε εκπτωτικά χωριά και εμπορικά κέντρα ανοιχτού τύπου, όπως αυτά στα Σπάτα. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου έγινε στις 4 Μαΐου, αρχικά με τα μικρά καταστήματα για να ακολουθήσει σταδιακά τις εβδομάδες που ακολούθησαν το άνοιγμα αλυσίδων, πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Η αιτία για αυτή τη διαφορετική εικόνα που καταγράφεται στο λιανεμπόριο φέτος αποδίδεται στους περιορισμούς υπό τους οποίους αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί, τη διστακτικότητα των καταναλωτών να συγχρωτισθούν με αγνώστους σε κλειστούς χώρους ή να μεταβούν για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιώντας Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στην αβεβαιότητα για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι οι αγορές γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού, τα οποία έχουν και περιορισμένη διάρκεια, τα μέλη μιας οικογένειας δεν μπορούν να μπουν όλα μαζί σε ένα κατάστημα εάν δεν έχουν κλείσει ξεχωριστά ραντεβού την ίδια ώρα αλλά και το όριο των τριών ωρών ημερησίως που ισχύει καθιστούν την αγοραστική εμπειρία λίγο πολύ διεκπεραιωτική διαδικασία παρά ευχαρίστηση. Σημειώνεται ότι και την ερχόμενη εβδομάδα θα διατηρηθεί η πραγματοποίηση των αγορών υποχρεωτικά με το μοντέλο click in shop και click away, μοντέλα, που εκτός απροόπτου, θα καταργηθούν από τις 15 Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός. Στις 14 Μαΐου τελειώνουν τα click away και click inside. Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15 Μαΐου», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Αυτό, ωστόσο, που παραμένει υπό εξέταση είναι το τρίωρο για τις αγορές και η αποστολή SMS στο 13032.

Αρκετοί επίσης καταναλωτές, ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί, φοβούνται ακόμη να μπουν σε φυσικά καταστήματα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, σΤην αισθητή υποχώρηση των κρουσμάτων COVID-19 περιμένει το 51% των καταναλωτών στην Ελλάδα για να επιστρέψει στα φυσικά καταστήματα. Το παραπάνω προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις. Για το 21% των ερωτηθέντων φαίνεται πως η πανδημία δεν αποτελεί πλέον κριτήριο αφού δήλωσαν ότι θα τα επισκεφθούν ακόμη και αν τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν υψηλά. Για το 13% των Ελλήνων φαίνεται ότι μόνο μετά τον εμβολιασμό τους θα επιστρέψουν, ενώ ένα 8% δεν θεωρεί ότι θα νιώσει ξανά ασφάλεια να ψωνίσει σε φυσικό κατάστημα.

Από σήμερα, πάντως, τα μεγάλα καταστήματα θα μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες ταυτόχρονα. Κι αυτό διότι ενώ μέχρι χθες για τα καταστήματα άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ. επιτρεπόταν ένας πελάτης (υπενθυμίζεται ότι στα καταστήματα έως 500 τ.μ. η μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα καθορίζεται με τον κανόνα 1 πελάτης ανά 25 τ.μ.), από σήμερα 8 Μαΐου θα επιτρέπεται ένας πελάτης για κάθε 50 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα ενώ μέχρι τώρα σε ένα κατάστημα 1.000 τ.μ. επιτρεπόταν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 25 πελάτες, τώρα θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι 30.

Αύριο, Κυριακή 9 Μαΐου, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων και τα κομμωτήρια επιτρέπεται να είναι ανοιχτά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News