BUSINESS & FINANCE

Τράπεζα Πειραιώς: Κάθε αρχή και δύσκολη – Οι νέες μετοχές και η στάση των επενδυτών

Αλλαγή σελίδας με απώλειες κοντά στο 30% - Σε εξέλιξη το κυνήγι της «δίκαιης» τιμής

Τράπεζα Πειραιώς: Κάθε αρχή και δύσκολη – Οι νέες μετοχές και η στάση των επενδυτών

Απόλυτη «πρωταγωνίστρια» των ημερών αποτελεί η Πειραιώς, η οποία αλλάζει και επισήμως σελίδα, με την εισαγωγή του 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πρόκειται για τις μετοχές, οι οποίες εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ, και οι οποίες διατέθηκαν στο ανώτατο εύρος τιμών, δηλαδή στο 1,15 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η χθεσινή τιμή της μετοχής της Πειραιώς στο Χ.Α. βρισκόταν στα 2,2 ευρώ, ήταν απολύτως εύλογο και αναμενόμενο αυτό που είδαμε το πρωί -και συνεχίζουμε να βλέπουμε έως τώρα- με τους νέους επενδυτές να επιχειρούν να κατοχυρώσουν από σήμερα τα περιθώρια κέρδους.

Έτσι, προχωρούν σε μαζικές εντολές πώλησης, οι οποίες αρχικά οδήγησαν τη μετοχή σε limit down, δηλαδή στο κατώτατο δυνατό εύρος πτώσης (-30%). Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, πάντως, η μετοχή «ξεκλείδωσε», με τις απώλειες ωστόσο να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας το -30%.

Ποια είναι η δίκαιη τιμή

Αυτή την στιγμή δε, η μετοχή διαπραγματεύεται στο 1,599 ευρώ, με τον τζίρο να εκτινάσσεται σε 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε άνω του 50% του συνολικού ημερήσιου τζίρου της ελληνικής αγοράς. Ο όγκος των συναλλαγών, παράλληλα, αγγίζει τα 50 εκατ. τεμάχια.

Χθες, εξάλλου, η JP Morgan, σε σημείωμα προς τους επενδυτές, χαρακτήρισε ως δίκαιη τιμή των νέων μετοχών το 1,25 – 1,50 ευρώ, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει τη διατήρηση των πτωτικών τάσεων και στην επόμενη συνεδρίαση του Χ.Α.

Μακροπρόθεσμα, όμως, και με δεδομένη την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων και βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης, η επενδυτική τράπεζα προσδοκά σε αύξηση της τιμής στα 2,3 ευρώ / μετοχή.

Βασική επιδίωξη της διοίκησης είναι η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) σε μονοψήφια επίπεδα εντός του 2022, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από το σχέδιο «Sunrise». Το τελευταίο προβλέπει τη συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ, μέσω της ΑΜΚ, την πώληση μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων.

«Το σχέδιο Sunrise περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των κεφαλαίων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης – κερδοφορίας» είχε σχολιάσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Οι νέοι «παίχτες» στην Πειραιώς

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη ΑΜΚ, η οποία χαρακτηρίστηκε από την υψηλή ζήτηση των επενδυτών, υλοποιήθηκε μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών, της Διεθνούς Προσφοράς και της Δημόσιας Προσφοράς.

Το 85% των νέων μετοχών, δηλαδή 1 δισ. μετοχές, κατανεμήθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά. Ειδικότερα:

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο πριν την ΑΜΚ κατείχε άνω του 60% των μετοχών, διαθέτει πλέον το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.
  • Το fund Paulson διαθέτει το 19,2% του μετοχικού κεφαλαίου
  • Το Helikon Investment διαθέτει το 5,42% του μετοχικού κεφαλαίου
  • Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει το 2,9% του μετοχικού κεφαλαίου

To υπόλοιπο 19% της Διεθνούς Προσφοράς καλύφθηκε από έξι funds και θεσμικούς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο διαχειρίζεται πετρελαϊκά έσοδα 1,3 τρισ. δολαρίων, ο αμερικανικός οίκος Fidelity, το private equity Bain Capital, η Blackrock, το καναδικό Fiera Capital και ο επενδυτικός βραχίονας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADIA.

Στη Δημόσια Προσφορά, η οποία αφορούσε τους εγχώριους επενδυτές, διατέθηκε το 15% των νέων μετοχών, δηλαδή 180 εκατ. νέες μετοχές. Εξ αυτών:

  • Το 21,25% κατανεμήθηκε σε ειδικούς επενδυτές (6,89% σε όσους είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομής και 14,3% σε όσους δεν είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομής).
  • Το 78,75% κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές (41,4% σε ιδιώτες επενδυτές που είχαν δικαίωμα σε προνομιακή κατανομή και 37,33% σε ιδιώτες επενδυτές που δεν είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομης)

Η συνολική ζήτηση για τη Δημόσια Προσφορά υπερκάλυψε κατά 2,51 φορές τη ζητούμενο ποσό, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τη Διεθνή Προσφορά, η ζήτηση διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 3,56 φορές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News