BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μαζεύουν» ελαφρώς οι απώλειες – «Ξεκλείδωσε» η μετοχή της Πειραιώς

Προσπάθεια επαναφοράς στις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: «Μαζεύουν» ελαφρώς οι απώλειες – «Ξεκλείδωσε» η μετοχή της Πειραιώς

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η «εικόνα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά το πρωινό «σοκ» από την εισαγωγή των 1,2 δισεκατομμυρίων νέων κοινών μετοχών της Πειραιώς, η οποία οδήγησε σε μπαράζ ρευστοποιήσεων και παρέσυρε την αγορά στις στηρίξεις των 890 μονάδων.

Αυτή την στιγμή, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.15), ο Γενικός Δείκτης έχει «μαζέψει» τις απώλειες στο -1,3% και υποχωρεί στις 898,37 μονάδες, χάνοντας περίπου 12 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (910,21 μονάδες). Ωστόσο, βρίσκεται σχεδόν επτά μονάδες άνω του χαμηλού ημέρας.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες -από 891,85 έως 911,67 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 121,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άνω του 50% αφορά αποκλειστικά τον τίτλο της Πειραιώς.

Στην ελαφρά αποκλιμάκωση των πιέσεων συμβάλει, κατά κύριο λόγο, το «ξεκλείδωμα» της μετοχής της τράπεζας, η οποία πλέον διολισθαίνει κατά 28% και το 1,584 ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 66,4 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, πάντως, η μετοχή είχε βρεθεί σε limit down, λόγω των πολλαπλών εντολών πώλησης, μετά την εισαγωγή των 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαιού (ΑΜΚ), ύψους 1,38 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι απολύτως λογική και αναμενόμενη, καθώς για ορισμένους επενδυτές υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, τα οποία επιθυμούν να κατοχυρώσουν από σήμερα, δεδομένου ότι η χθεσινή τιμή της Πειραιώς ανερχόταν στα 2,2 ευρώ. Άλλωστε, και η JP Morgan έχει χαρακτηρίσει ως μια δίκαιη τιμή το εύρος 1,25 – 1,50 ευρώ. 

Η πρώτη σημαντική διόρθωση από τις 19/4

Μετά το πρωινό «σοκ», επομένως, παρατηρούμε ότι η ελληνική αγορά καταβάλλει προσπάθεια άμβλυνσης των πιέσεων και επαναπροσέγγισης των 900 μονάδων, οι οποίες έχουν κατοχυρωθεί εδώ και έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, και συγκεκριμένα από τις 26 Απριλίου.

Άλλωστε, η σημερινή διόρθωση αποτελεί την εντονότερη μετά τις 19 Απριλίου, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης είχε διολισθήσει κατά 2,5%. Ενδείξεις ρευστοποιήσεων είχαν διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα, αλλά οι αξιοσημείωτες στηρίξεις σε τράπεζες και ενέργεια είχαν αποτρέψει τις εκτεταμένες πωλήσεις.

Πάντως, η εν εξελίξει διόρθωση είναι ένα σενάριο, το οποίο περίμεναν εδώ και ημέρες οι αναλυτές, θεωρώντας ότι αποτελεί αναγκαίο κακό, καθώς αποτελεί δείγμα υγείας για μία χρηματιστηριακή αγορά. Ως πρώτο σημείο στηρίξεων, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να αποτελούν οι 890 μονάδες. 

Στο «κόκκινο» ο τραπεζικός δείκτης, στο +3% η ΕΤΕ

Αρνητικός «πρωταγωνιστής» της συνεδρίασης αναδεικνύεται, όπως και αναμενόταν, ο κλάδος των τραπεζών, ο οποίος κατακρημνίζεται στο -3,5% και τις 613, ως απόρροια των πιέσεων στον τίτλο της Πειραιώς. Κι αυτό, διότι χάρη στις 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές, η στάθμιση της τράπεζας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και είναι εύλογο οι ισχυρές πιέσεις να παρασέρνουν αρνητικά τον κλαδικό δείκτη. 

Νωρίτερα, πάντως, όταν η Πειραιώς είχε βρεθεί σε limit down, οι τράπεζες είχαν κατρακυλήσει ακόμη και στις 606 μονάδες, απειλώντας τις στηρίξεις των 600 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Μαρτίου του 2020.

Από την άλλη πλευρά, σαφώς καλύτερη είναι η «εικόνα» στις υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται σημαντικά κατά 3% και τα 2,7 ευρώ/μετοχή. Κέρδη κατά 1% σημειώνει και η Eurobank, η οποία αναμένεται να εισέλθει στους δείκτης του MSCI. Η Alpha Bank δε, κινείται σταθεροποιητικά στο 1,34 ευρώ/μετοχή, ενώ η Attica Bank παραμένει για δεύτερη ημέρα εκτός συνεδρίασης, μετά την παρέμβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  • Alpha Bank 0,19% 1,3495  ευρώ
  • Eurobank 0,96% 0,844 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,93% 2,703 ευρώ
  • Πειραιώς -28% 1,584 ευρώ

Στηρίγματα από Aegean, Coca – Cola, Sarantis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατηρούν το προβάδισμα, καθώς πέραν των ρευστοποιήσεων στην Πειραιώς, υπό ελεγχόμενη πίεση βρίσκονται και οι μετοχές των Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον το 1% της αξίας τους. 

Από εκεί και πέρα, θετική είναι η «εικόνα» στη μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κατά 2,3% και τα 5,32 ευρώ, ενώ κατά σχεδόν 1,5% αυξάνονται οι μετοχές των Coca – Cola και Sarantis. Τα ΕΛΠΕ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν την ανοδική πορεία, κερδίζοντας περίπου 1%, χάρη στο πλάνο αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.15), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη σημαντικά χάρη στην εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News