BUSINESS & FINANCE

Attica Bank: Η ταραχή της KPMG και το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας

Attica Bank: Η ταραχή της KPMG και το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας

Στην προσέλκυση κεφαλαίων που θα αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας υπέρ νέων ιδιωτών στοχεύει η διοίκηση της Attica Bank, μετά και την απόφαση να εγγράψει στα αποτελέσματα του 2020 τη ζημιά από τη νέα τιτλοποίηση, ενεργοποιώντας το νόμο Χαρδούβελη με την έκδοση warrants υπέρ του δημοσίου. 

Η ζημιά που ανήλθε στα 306 εκατ. ευρώ αποτέλεσε και την αιτία για τη νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση της μετοχής της Τράπεζας χθες, που ανεστάλη με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  – για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ζημιά δημιούργησε «ταραχή» στην KPMG, η οποία δεν παρέδωσε εγκαίρως την προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών, ζητώντας περαιτέρω χρόνο για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της που θα διασφαλίσουν την ποιότητα του ελέγχου του ορκωτού στα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας. Η οριστικοποίηση των διαδικασιών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών – ίσως και σήμερα – και θα επιτρέψει την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της Attica Bank και τις παρατηρήσεις των ορκωτών, που θα δώσουν και περαιτέρω διευκρινίσεις στην υπόθεση.  

Η καθυστέρηση της KPMG συνδέεται  με το ύψος των ζημιών που η Attica Bank εμφάνισε στο τέλος του 2020, ανατρέποντας θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του 2020. Να σημειωθεί ότι η ζημιά των 306 εκατ. ευρώ και η ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου είναι αποτέλεσμα των υψηλών προβλέψεων ύψους 286 εκατ. ευρώ που πήρε προκειμένου να καλύψει τη ζημιά από την πρόσθετη τιτλοποίηση  ύψους 1,3 δισ. ευρώ που η διοίκηση της Attica Bank έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να εντάξει στον Ηρακλή II. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι και η υποχώρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,2% έναντι 12,6% το 9μηνο του 2020. 

Το σχέδιο της διοίκησης για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων θα γίνει σε δύο στάδια, το πρώτο με τη διάθεση των warrants και το δεύτερο με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας κ. Θεόδωρο Πανταλάκη, το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπεί σε δικαιώματα κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπολογίζεται μεταξύ 100 – 150 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Τα δικαιώματα θα αγοραστούν από το δημόσιο, έναντι μετρητών ή ομολόγων και στη συνέχεια θα διατεθούν σε υφιστάμενους ή νέους μετόχους μέσω του Χρηματιστηρίου. 

Προϋπόθεση για την μερική ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας σε αυτή τη φάση είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι να μην ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους και να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ, που ελέγχει ήδη το 32,34% της Attica Bank, πιθανολογείται ότι δεν θα αγοράσει τα δικαιώματα που του αναλογούν, λόγω εναντίωσης των θεσμών, προεξοφλείται η διάθεσή τους σε ιδιώτες επενδυτές. Σε μείωση του ποσοστού του μέσω αυτής της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί και το ΤΜΕΔΕ, που ελέγχει σήμερα το 46,32% της Atiica Bank. Τα αδιάθετα δικαιώματα για τα οποία δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον θα περιέλθουν στο δημόσιο, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα αποκτήσει μετοχές της Τράπεζας, πιθανότατα μέσω του ΤΧΣ. Να σημειωθεί ότι ο τελικός «λογαριασμός» για το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπεί σε warrants θα προσδιοριστεί έως τα τέλη του μήνα με σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να εκδοθεί. 

Το δεύτερο βήμα στην αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της Atiica Bank με την πλήρη ιδιωτικοποίησή της θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ. Πηγές της Τράπεζας εκτιμούν ότι η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων θα είναι εφικτή, εφόσον στηριχθεί το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης και το σχέδιο εξυγίανσης με τη νέα τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία «Ωμέγα» που η διοίκηση προωθεί στο πλαίσιο του Ηρακλή II. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News